Sve novosti iz 2012. godine

Sretan Božić i nova 2013. godina

JasliceKrista Novorođenoga potražimo u obitelji, u susjedstvu, u župnoj zajednici, na ulici i na radnom mjestu.
Samo nas On može uvesti u potrebe onih s kojima živimo i otkriti da ni za Boga ni za čovjeka u ovome svijetu nema doma izvan ljudskog srca.
Neka nam u Godini vjere ove riječi budu vodilja u svakodnevnim nastojanjima da pronosimo Radosnu vijest.
Uzoriti kardinali, oci nadbiskupi, biskupi, redovnici i redovnice Crkve u Hrvata, članovi HDKN-a, podupiratelji i dobrotvori, neka vam Božić, božićni blagdani i nova 2013. godina donesu mir, radost, nadu i blagoslov.

Neno Kužina, predsjednik Hrvatskog društva katoličkih novinara

Preminuo mons. Antun Jarm

Đakovo, IKA/(TU) – Mons. Antun Jarm, svećenik u miru, preminuo je 23. prosinca u Svećeničkom domu u Đakovu. Sprovodni obredi održat će se u četvrtak, 27. prosinca. Ukop je na Gradskom groblju u Đakovu u 14 sati, a odmah poslije je misa zadušnica u đakovačkoj katedrali.
Mons. Jarm rođen je 12. lipnja 1935. u Gundincima. Zaređen je za svećenika 6. ožujka 1960. u Đakovu. Bio je kapelan u Čepinu 1, upravitelj i privremeni upravitelj župa Rokovci, Andrijaševci, Cerna i Osijek 6. Bio je rektor samostanske crkve u Đakovu. U središnjim Nadbiskupijskim ustanovama obnašao je službe ravnatelja ekonomata biskupije, predavača na VBŠ-i i Gimnaziji J. J. Strossmayera, člana Zbora savjetnika, suca crkvenog Sudišta, člana Ekonomskog vijeća, ravnatelja Statističkog ureda, urednika informativnog dijela Vjesnika, voditelja Medijskog ureda te člana Komisije za gradnje. Bio je član odbora za sredstva društvene komunikacije HBK i biskupijski delegat Informativne katoličke agencije (IKA). Umirovljen je 2009. godine.

Žive jaslice u Zagrebu

Žive jasliceZajednica Cenacolo priređuje Žive jaslice na zagrebačkom Kaptolu (kod katedrale).
Predstave će se održavati: 22., 23., 25., 26., 27., 28., 29. i 30. prosinca 2012. te 1. i 6. siječnja 2013. u 16:15, 17:00 i u 19:00 sati.

Vjera u sjeni politike – 5. knjiga

Vjera u sjeni politikeNajnovija knjiga publicista Damira Borovčaka, urednika i voditelja emisije Vjera u sjeni politike na Radio Mariji i člana HDKN-a bit će predstavljena u četvrtak, 13. prosinca 2012., u 19 sati, u Dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu.
Knjigu će predstaviti glavni urednik Radio Marije p. Stjepan Fridl, DI, biskup gospićko-senjski mons. dr. Mile Bogović, akademik Josip Pečarić i autor.
Novi nastavak Vjera u sjeni politike – 5. knjiga je novi niz zapisa političkih događaja zanimljivih katoličkoj javnosti obuhvaćenih od 23. svibnja 2010. do 22. srpnja 2012. Time je zaokružen slijed od 125 istoimenih mjesečnih emisija emitiranih na Radio Mariji u neprekinutom nizu od 11 godina tj. od listopada 2001. do srpnja 2012. godine.

Radionica za novinare

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom i partnerima na projektu “Informiraj se i odluči!” organiziraju radionicu za novinare i novinarke o temi:
Medijsko izvještavanje o EU – gdje završava objektivnost, a počinju političke igre?
Izlagač je Nicholas Jones, a radionica će se održati u subotu, 08. prosinca 2012., u Zagrebu, Perkovčeva 2, od 14:00 do 17:00 sati.

Zlatomisnički jubilej našeg člana fra Ljudevita Maračića

o. Ljudevit Maračić,
provincijalni ministar

Mnogopoštovani oče Ljudevite, s radošću Vam čestitamo 50. obljetnicu misništva koju ste proslavili s još dvojicom svoje subraće, uz molitve članova Provincije i vjernika. I mi se pridružujemo tim molitvama i zahvaljujemo Bogu za dar svećeništva. Neka novi naraštaj prepozna vrijednosti koje svjedočite. Dao Bog da Provincija kojoj ste na čelu iznjedri dovoljno redovničkih zvanja i katoličkih novinara.
Želimo Vam svako dobro i obilje Božjeg blagoslova.

Neno Kužina, predsjednik HDKN-a

Katolički novinari na duhovnoj obnovi u Zajednici Cenacolo

Cenacolo - duhovna obnovaČlanovi Hrvatskog društva katoličkih novinara svoju predbožićnu duhovnu obnovu imali su u subotu 1. prosinca u Zajednici Cenacolo u Vrbovcu. Život u Zajednici predstavili su don Ivan Filipović i dvojica članova: Ivo i Bojan. Ovom duhovnom obnovom na početku Godine vjere katolički novinari željeli su posvijestiti prisutnost živoga Boga, a napose snage molitve koja je put do Boga, a time i do čovjeka.
U misnom slavlju molilo se za katoličke novinare da im Bog inspirira srca da uistinu mogu služiti Njemu na slavu, na dobrobit hrvatskog naroda i cijeloga čovječanstva. Molilo se i za dar Zajednice, posebno za one članove koji su u poteškoćama, kao i za dar budnosti kršćana, jer biti budan znači biti živ i obazriv na sebe i na sve ono što se događa, biti budan u molitvi i druženju s Njim.

15 godina promicanja ljubavi i mira

Radiopostaja “MIR”
Međugorje

Dragi prijatelji,
istinski se radujemo 15. godišnjici djelovanja vaše radiopostaje koja promiče ljubav i mir. Nadasve drago nam je što ste ovu obljetnicu uspjeli okruniti blagoslovom novih radnih prostorija. Neka vam i to u Godini vjere bude poticaj za još veću zauzetost u širenju Radosne vijesti. Primite iskrene čestitke uz izraze osobitog poštovanja.

Neno Kužina, predsjednik HDKN-a

50 godina časopisa “Marija”

List MarijaU povodu 50 godina izlaženja časopisa “Marija” u splitskom svetištu Gospe od Zdravlja u subotu 1. prosinca 2012. godine u 19.00 sati provincijal fra Joško Kodžoman predvodit će misu zahvalnicu.
Nakon misnog slavlja bit će u samostanskom izložbenom prostoru predstavljena “Marija” i otvorena prigodna izložba, a zatim će uslijediti prigodni domjenak.

Duhovna obnova za članove HDKN-a

subota, 1. prosinca 2012. u Bratovštini “Sveti Vinko Paulski” Zajednice Cenacolo u Vrbovcu

Na početku smo Godine vjere, te ovim želimo dati priliku da nam progovore oni čijim je životima upravo susret ili povratak vjeri dao novi smisao.
Uz prigodni nagovor duhovnika Zajednice don Ivan Filipovića, svjedočanstva će nam predstaviti i sami štićenici. Također ćemo imati misu u njihovoj kapeli. Domaćini će nam ponuditi jednostavan, ali ukusan ručak: onakav kakav je na njihovom stolu. Ujedno će biti i prigoda za razgledavanje imanja na kojem žive, te radnih prostora. Kupnjom rukotvorina kojima možemo darivati bližnje, štićenicima Zajednice dat ćemo i materijalnu potporu.

U povodu Međunarodnog dana volontera (5. prosinca) bit će mogućnost volontiranja u javnoj kuhinji franjevačkog samostana na Kaptolu. U dogovoru s Franjevačkim svjetovnim redom koji brine o “kuhinjici” volontiranje će se realizirati od 3. do 7. prosinca. Volonterski rad se sastoji od podjele hrane od 14.30 do 17 sati.

Najava: Izborna godišnja skupština HDKN-a
četvrtak, 24. siječnja 2013. godine

15 godina Radiopostaje “Mir” Međugorje

Radiopostaja Mir MeđugorjeRadiopostaja “Mir” Međugorje 25. studenoga 2012. slavi 15 godina postojanja

Program proslave započinje sv. misom u 18 sati u crkvi sv. Jakova u Međugorju, a potom slijedi blagoslov novih radijskih prostorija te druženje.

Dobrotvorni sajam

Dobrotvorni sajamZajednica Arka organizira Dobrotvorni sajam rabljenih stvari

Na sajmu, koji će se održati 24. studenoga od od 17. do 20 sati i 24. studenoga od 9. sati u dvorani iza župne crkve sv. Jeronima, Maksimirska 125, Zagreb (kod ulaza u park Maksimir), moći će se povoljno kupiti rabljena odjeća, obuća, igračke, knjige, nakit i kućne potrepštine.

Čestitka predsjedniku HBK

Mons. dr. ŽELIMIR PULJIĆ,
zadarski nadbiskup
predsjednik HBK

Gospodine nadbiskupe,
čestitamo Vam na izboru za predsjednika Hrvatske biskupske konferencije. Svjesni smo da tu časnu funkciju preuzimate u teškim trenucima, punim kušnje, kojima prolaze narod i Crkva. Utoliko će Vaš izazov ali i odgovornost biti veći. U vremenu obeshrabrenosti trebaju nam oni koji će nas hrabriti, u vremenu beznađa trebaju nam oni koji će širiti nadu, u vremenu izgubljenih vrijednosti trebaju nam oni koji će na njih ukazivati. Upravo ste to tijekom 45. plenarnog zasjedanja i na tiskovnoj konferenciji pokazali vi, hrvatski biskupi. Obećajemo našu molitvu, ali i našu profesionalnu revnost.
Primite izraze osobitog poštovanja.

Neno Kužina, predsjednik HDKN-a

Priložite za pučku kuhinjicu

Pučka kuhinjicaPomoć siromasima
poput sv. Elizabete

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda na zagrebačkom Kaptolu sve poziva i potiče na pomoć siromasima, po uzoru sv. Elizabete Ugarske, zaštitnice FSR-a i velike dobočinititeljice siromaha svog vremena. Iako kraljica, ona rado odlazi siromasima i bolesnima, pružajući im hranu, odjeću, pomoć i utjehu.

Teološki simpozij

U povodu 50. obljetnice svečanog otvaranja i početka Drugoga vatikanskog koncila (1962.-2012.)
Katolički Bogoslovni Fakultet Sveučilišta u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom velikog kancelara kardinala Josipa Bozanića, organizira teološki simpozij u povodu 50. obljetnice svečanog otvaranja i početka Drugoga vatikanskog koncila (1962.-2012.), koji će se održati od 15. do 17. studenog 2012. godine, u Dvorani “Vijenac” Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29a.
Kotizacija za sve sudionike simpozija (osim studenata i djelatnika KBF-a): 50 kn.

U povodu smrti Ive Balukčića

Ivo BalukčićKardinal Vinko Puljić,
nadbiskup vrhbosanski

Uzoriti gospodine kardinale,
suosjećamo s Vama zbog preranog odlaska s ovoga svijeta revnog svećenika, župnika u Odžaku, preč. dr. Ive Balukčića. Dok izražavamo sućut Vama, svećenstvu, rodbini i vjernicima kojima je služio, kako u HKM Lyon-Chambery, tako i u Bosni i Hercegovini, mi, katolički novinari, s osobitom zahvalnošću sjećamo se njegove službe glavnog urednika Katoličkog tjednika. Neka mu Gospa Kondžilska bude trajna zagovornica i kod Gospodina isprosi milost zbog svega dobra koje je dao Crkvi i hrvatskom narodu.
Primite izraze našeg poštovanja.

Neno Kužina, predsjednik HDKN-a

Ima i svetih novinara!

U svojem nizu Koncilskih prisjećanja IKA-Zagreb piše o svetim bezimenim novinarima.
Ima i svetih novinara, rekao je “bez pretjerivanja i preuveličavanja” pariški nadbiskup kardinal Maurice Feltin, obraćajući se koncilskim novinarima na misi koju je za svetkovinu Svih svetih s njima slavio, izvijestio je Kathpress prije 50 godina.

Priznanje članovima HDKN-a

Blagoslov mladomisnikuU Molvama, na 2. Salonu vjerske fotografije s temom “Žena majka i vjera” prepoznat je rad i naših dvoje članova. Treću nagradu za fotografiju “Blagoslov mladomisniku” osvojio je Krešimir Belošević, a Marija Belošević pohvaljena je za fotografiju “Čuj nas Majko”.
Dok Mariji i Krešimiru izražavamo čestitke, potičemo članove Društva da budu prisutni na ovakvim i sličnim manifestacijama na kojima se vrednuju novinarska – tekstualna, radijska, televizijska i fotografska umijeća.

Neno Kužina, predsjednik HDKN-a

Reakcija Upravnog odbora HDKN-a

Hrvatsko društvo katoličkih novinara o ukidanju emisije “Hvaljen Isus i Marija”

Ukidanje emisije poklapa se s proglašenjem Godine vjere, kada se kršćane želi posvijestiti da nikad ne gube nadu. Kršćani su, ponavljamo, pretplatnici HRT-a, pa se ukidanje emisije duhovnog sadržaja može različito tumačiti, počevši od netrpeljivosti i diskriminacije prema kršćanima, te u konačnici i kršćanofobijom.

Predstavljanje knjige

“Jozo, sine – sine, Jozo”, autorice s. Slavice Slavke Buljan, FDC, u dvorani Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati, Voćarska c. 106 u Zagrebu, u četvrtak, 11. listopada u 18 sati.

O knjizi će govoriti: glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, župnik u Derventi vlč. Filip Maršić, hrvatski branitelj i zagrebački redarstvenik Stipe Jelavić, predsjednik Udruge specijalne ratne policije Josip Klemm i autorica. U glazbenom dijelu sudjeluju: s. Cecilija Pleša i s. Imakulata Malinka, Krešimir Buljan, Krunoslav Kićo Slabinac i Derventsko kolo. Voditeljica programa: Monika Jerković Gaura. Organizatori: Savez zavičajnih udruga Derventa, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata i Udruga policije, Zagreb, te gospođa Kata Buljan.

Svjetski dan medija 2013.

Tema 47. Svjetskog dana društvenih komunikacija (12. svibnja 2013.): “Društvene mreže: vrata istine i vjere; novi prostori evangelizacije”

Natječaj za stipendiju

“Mediji – posrednici među narodima” – natječaj za stipendiju za novinare Srednje i Istočne Europe, te Njemačke, Austrije i Švicarske.
– rok prijave: 1. 11. 2012.
– obrazac prijave [Bewerbungsformular_nach_D_2013.doc]

Susret s medijskim djelatnicima u Đakovu

Susret u ĐakovuU povodu otvorenja Godine vjere u sveopćoj Crkvi te Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji u Nadbiskupskom domu u Đakovu održan je 3. listopada susret s urednicima, novinarima i drugim djelatnicima u sredstvima društvenog priopćavanja koja djeluju na području nadbiskupije. Izlaganje na temu “Godina vjere pred izazovima suvremene laičnosti” održao prof. dr. Vladimir Dugalić, a vlč. Josip Filipović predstavio je otvorenje i program Godine vjere u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Mjuzikl Credo-Vjerujem

Mjuzikl Credo - VjerujemZajednica Cenacolo, uz pomoć prijatelja, u povodu početka Godine vjere organizira zagrebačku premijeru mjuzikla “Credo-Vjerujem”. Mjuzikl će biti prikazan u dvorani “Cibona”, KC “Dražen Petrović”, 13. i 14. listopada 2012. s početkom u 20,00 sati.
Kontakt: 091 780 5829; www.zajednicacenacolo.hr; karte u prodaji: www.ulaznice.hr, knjižare Verbum

Dan sredstava društvenih komunikacija proslavljen u Odžaku

Dan medija u OdžakuDodijeljena priznanja za medijsko promicanje djelovanja Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini

Zlatnu medalju s likom Josipa Stadlera i posebno priznanje koje dodjeljuje kardinal Vinko Puljić, Mariu Ragužu – uredniku i novinaru na HTV-u, Tanji Popec – urednici i novinarki na HKR iz Zagreba te Brani Vrbiću – novinaru Katoličkog tjednika iz Sarajeva i uredniku na Radio postaji Žepče, uručio je župnik vlč. Ivo Balukčić.

Uloga crkvenih medija u vjerskom odgoju

Tribina mons. Ivana Miklenića, glavnog urednika Glasa Koncila povodom Dana medija u Odžaku

Medijski djelatnici iz Gradišća u posjetu Varaždinu

Djelatnici i suradnici katoličkih medija iz Gradišća u posjetu Varaždinskoj biskupiji

U posjetu dijelu Varaždinske biskupije 29. i 30. rujna boravilo je 175 djelatnika, suradnika i pretplatnika katoličkih medija u austrijskom Gradišću, i to hrvatskog lista “Glasnik” i njemačkog lista “Martinus”.

Brošura za 46. Svjetski dan medija

46. Svjetski dan medijaŠutnja i Riječ: put evangelizacije

U povodu 46. Svjetskog dana sredstava komunikacije koji će se, u skladu s odlukom Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini, obilježiti u posljednju nedjelju u rujnu, tj. 30. rujna 2012., Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja Biskupske konferencije BiH priredilo je prigodnu brošuru u kojoj se, kako u uvodnoj riječi piše predsjednik Vijeća mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, “svim pastoralnim djelatnicima, kao i medijskim radnicima, nudi Papina poruka, nacrt moguće propovijedi i molitve vjernika za Svetu Misu na Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija”.

2. salon vjerske fotografije

2. Salon vjerske fotografijeProdužen rok prijave

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, Molve i Molvarski likovni krug – Molve donijeli su odluku o produženju roka prijave za 2. Salon vjerske fotografije do utorka 9. listopada.
Žiriranje fotografija i objava rezultata bit će 10. listopada.
Otvorenje izložbe je u petak, 12. listopada.

Kard. Puljić odlikovao medijske djelatnike

Priznanja će u Kardinalovo ime, uručit u Odžaku u nedjelju 30. rujna nakon mise u 11 sati preč. dr. sc. Ivo Balukčić, župnik u Odžaku. Nagrade se dodjeljuju: Mariu Ragužu – uredniku i novinaru na HTV-u, Tanji Popec – urednici i novinarki na HKR-u iz Zagreba te Brani Vrbiću – novinaru KT iz Sarajeva i uredniku na Radio postaji Žepče.

Web Radio Međugorja

S radom počela nova web-stranica www.radio-medjugorje.com

Stranica nije zamišljena samo kao promocija radijskog programa već kao informativni glasnik događaja iz Međugorja. Svakodnevno objavljuje nove događaje iz Međugorja, donosi potresna svjedočanstva međugorskih hodočasnika, službene informacije te mnogo drugog što će sigurno biti zanimljivo medijima.
“S obzirom da je do sada Radiopostaja MIR Međugorja bila dio službene stranice www.medjugorje.hr i do sada ste preuzimali vijesti s ovog portala molimo vas da i u buduće nas (Radiopostaja MIR Međugorje) stavljate kao izvor tekstova i materijala koje preuzimate s naših stranica.”

Čestitka za obranu doktorske disertacije

Suzana Perandr. sc. SUZANA PERAN,
glavna urednica IKE

Obradovani smo viješću da ste na Hrvatskim studijima obranili doktorsku disertaciju pod naslovom “Slika obitelji u hrvatskim medijima – mediji i katolički nauk o obitelji”. Hrvatsko društvo katoličkih novinara, kojemu ste bili na čelu i u kojemu ste aktivna članica u Upravnom odboru, ponosno je na izbor teme doktorske disertacije. Živimo u vremenu kada se obitelj rastače, kada se njena slika iskrivljuje, kada se pojam obitelji relativizira dajući joj neko drugo značenje. Teški je to udarac istinskim vrijednostima, civilizacijskoj i kršćanskoj uljudbi. Neka Vaša akademska titula bude na korist mladom naraštaju – studentima kojima je potrebno otvarati oči. Neka bude na korist svima, a napose onima koji prate katolički tisak, te radijske i TV emisije religijskog sadržaja.
Čestitamo i pozdravljamo s osobitim poštovanjem.

Neno Kužina, predsjednik HDKN-a

Čestitka na imenovanju

Stjepan VegoSTJEPAN VEGO
predstojnik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije

S radošću smo primili vijest o Vašem imenovanju predstojnikom Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije. Drago nam je što je sisački biskup mons. dr. Vlado Košić u Vama, članu Hrvatskog društva katoličkih novinara, prepoznao nasljednika mr. sc. Antuna Sentea mlađeg. Time Vam je iskazano povjerenje, ali i stvorena obveza još zauzetijeg promicanja Radosne vijesti i širenja informacija za formaciju vjerničke javnosti.
Želeći Vam uspjeh u radu, čestitci pridružujemo srdačan pozdrav.

Neno Kužina, predsjednik HDKN-a

Mediji i nova evangelizacija

Mediji i nova evangelizacijeZbornik radova sa skupa hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Zapadne Europe u Bad Honnefu 2011. godine
Ovih je dana objavljen trinaesti po redu zbornik radova s pastoralnih skupova hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Zapadne Europe koji se održavaju u Njemačkoj ili u domovini. U zborniku, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda, objavljena su predavanja s pastoralnog skupa održanog od 26. do 29. rujna 2011. godine u Bad Honnefu u Njemačkoj. Tema skupa bila je “Mediji, Katolička Crkva i globalizacija”. Zbornik su uredili dr. Danijel Labaš i dr. Adolf Polegubić.

Više o tome: IKA-Zagreb | Datum objave: 6. srpnja 2012.

Communio et progressio

Kolokvij u povodu 40. obljetnice dokumenta “Communio et progressio”
Odbor Hrvatske biskupske konferencije za sredstva društvenih komunikacije organizirao je u srijedu 20. lipnja u sjedištu HBK u Zagrebu kolokvij u povodu 40. obljetnice dokumenta “Communio et progressio”.
Više o tome: IKA-Zagreb
Više o tome: www.zg-nadbiskupija.hr
Josip Antolović: Pastoralna instrukcija “Communio et progressio”

Čestitka provincijalu fr. Anti Gavriću

Fr. Anto GavrićDoc. dr. sc. fr. ANTO GAVRIĆ,
provincijal Hrvatske
dominikanske provincije
i član HDKN-a

Mnogopoštovani oče provincijele,
radosni smo što je Vaše dosadašnje djelovanje na čelu Provincije dovelo do ponovnog izbora na časno mjesto poglavara Hrvatske dominikanske provincije.
Uz iskrene čestike znano nam je da je Vama i upravi potrebna i molitva kako biste što uspješnije služili subraći, sve na veću slavu Božju i duhovni rast vjernoga puka.

Neno Kužina, predsjednik HDKN-a

Susret medijskih djelatnika

Susret medijskih djelatnika

Susret župnih medijskih suradnika i crkvenih medijskih djelatnika
Na susretu u Zagrebu naglašeno da su medijski djelatnici vjernici važna služba unutar vjerničke zajednice, bez obzira rade li u katoličkim, javnim ili privatnim medijima.
Predavanje biskupa Ivana Šaška
Molitva medijskih djelatnika
Molitva medijskih djelatnika Majci Božjoj

15. rođendan HKR-a

15. obljetnica Hrvatskoga katoličkog radija (HKR)

Misno slavlje o 15. obljetnici Hrvatskoga katoličkog radija
Zahvaljujemo Gospodinu što nam je dao mogućnost da imamo svoje glasilo, svoj katolički radio. Zahvaljujemo i za sve slušatelje, prijatelje, djelatnike, suradnike, neka Bog svakome plati po svojoj ljubavi i dobroti.

15. obljetnica Hrvatskoga katoličkog radija (HKR)

Hrvatski katolički radio

15. obljetnica Hrvatskoga katoličkog radija (HKR)Dragi kolege, dragi prijatelji,
Raduje nas što ploveći eterom veslate prema punoljetnosti.
Ponosni smo na dobar radio za dobre ljude.
Djela govore.
I nadalje širite dobrotu i budite neumorni navjestitelji Riječi.
Dok izričemo zahvalu svim djelatnicima, sadašnjim i bivšim, s poštovanjem mislimo na sve nas – vaše slušatelje.

Srdačno čestitamo 15. rođendan.

Neno Kužina, predsjednik HDKN-a

Proslava 50. obljetnice Veritasa

24. travnja održana je središnja proslava zlatnog jubileja Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga. U 17 sati Svečanom akademijom u dvorani sv. Franje na Svetom Duhu 31 obilježeno je 50 godina redovitog izlaženja lista. Osvrt na Veritas i njegovo mjesto u medijskom prostoru iznio je predsjednik Hrvatskoga društva katoličkih novinara Neno Kužina. [Više o tome: IKA]

50. obljetnica Veritasa

U 19 sati slijedilo je svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Antuna, koje je predvodio tajnik Sinode biskupa nadbiskup Nikola Eterović. [Više o tome: IKA]

50. obljetnica Veritasa - hodočašće u Padovu

21. travnja, zahvalnim hodočašćem na grob sv. Antuna Padovanskoga, na kojemu je sudjelovalo više od 1.200 hodočasnika, započela je proslava 50 godina postojanja Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga (1962.-2012). U 11 sati svečano misno slavlje u Padovi predvodio je mons. Vlado Košić, biskup sisački, u suslavlju s padovanskim provincijalom fra Giannijem Cappellettom i s hrvatskim provincijalom fra Ljudevitom Maračićem. [Više o tome: IKA]

Akreditiranje za SHKM u Sisku

SHKM u SiskuMedijske kuće, novinari i fotoreporteri zainteresirani za praćenje Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku 5. i 6. svibnja 2012. godine zahtjev za akreditaciju mogu uputiti elektronskim putem od 23. travnja do 1. svibnja na e-mail adresu Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije mediji@biskupija-sisak.hr. U prijavi je potrebno navesti naziv medija, ime i prezime novinara, kontakt telefon i e-mail adresu. Ukoliko novinarska kuća dolazi s vozilom u prijavi je potrebno navesti registarsku oznaku vozila i tip vozila (osobno vozilo, kombi itd.).
Predstavnici medija svoje akreditacije mogu podići od 1. do 4. svibnja u Uredu za odnose s javnošću Sisačke biskupije, Trg bana Josipa Jelačića 1, Sisak od 8 do 16 sati, odnosno na sam dan Susreta od 7 do 12 sati.
Press centar, smješten na mjestu središnjeg misnog slavlja, biti će otvoren za rad predstavnicima medija u subotu 5. svibnja od 12 do 20.30 sati. Unutar Press Centra postojat će mogućnost naknadne akreditacije i mogućnost besplatnog korištenja interneta veze putem HotSpota.
Medijske kuće s posebnim zahtjevima molimo da taj zahtjev upute Uredu za odnose s javnošću Sisačke biskupije na e-mail mediji@biskupija-sisak.hr ili na telefon 044/544-560 najkasnije do 30. travnja.
Sve dodatne informacije, kao i program Susreta možete potražiti na stranicama Ureda za pastoral mladih Sisačke biskupije www.mladisb.hr.

Noć knjige u Verbumu

Noć knjigeKutak za djecu, susreti s autorima, druženje s urednikom kao i prigodni popusti na sva Verbumova izdanja obilježit će Noć knjige u Verbumovim knjižarama u Zagrebu i Splitu.
ZAGREB
Kutak za djecu – prigodna igraonica i susret s dječjom spisateljicom Sonjom Tomić
Mjesto održavanja: Knjižara Verbum, Teslina 11, Zagreb
Vrijeme održavanja (23.04.): od 18 do 19,30 sati
Susret s Nevenkom Nekić
Mjesto održavanja: Knjižara Verbum, Kaptol 29, Zagreb
Vrijeme održavanja (23.04.): od 20,30 do 21,30 sati
SPLIT
Susret s autorom – Frane Peruzović
Mjesto održavanja: Knjižara Verbum, Trumbićeva obala 1, Split
Vrijeme održavanja (23.04.): od 20,30 do 21,15 sati
Druženje s urednikom – Petar Balta
Mjesto održavanja: Knjižara Verbum, Trumbićeva obala 1, Split
Vrijeme održavanja (23.04.): od 22 do 24 sata

Hodočašće povjerenja na zemlji

Obavijesti i akreditacije za novinare
Zainteresirani novinari, fotografi i snimatelji koji žele pratiti Hodočašće povjerenja na zemlji, koje će se od 28. travnja do 1. svibnja održati u Ljubljani (trebaju poslati zahtjev za akreditaciju s osobnim podacima do srijede, 25. travnja do 10 sati na elektronsku adresu taize.ljubljana@gmail.com.
Akreditacije će se u dogovoru s kontakt osobom moći preuzeti na info-punktu.
Radi nesmetane molitve, novinari, fotografi, snimatelji kao i drugi sudionice se mole da u svom radu budu diskretni i poštuju upute.
Dodatno osvjetljenje molitvenog prostora (sa svjetlom, reflektorima i sl.) nije moguće. Također nije dozvoljeno fotografiranje s blicom.
Kretanje po crkvi fotografima i snimateljima dozvoljeno je prvih deset minuta molitve i za nagovora brata Aloisa, a nakon toga se moraju vratiti na mjesto za njih predviđeno. Za vrijeme tišine, fotografiranje je zabranjeno.
Dodatne obavijesti mogu se dobiti kod preuzimanja akreditacija.
Fotografiranje i snimanje bit će dozvoljeno samo akreditiranim novinarima.
Za vrijeme susreta, prema ranijem dogovoru bit će moguće dobiti izjave od brata Aloisa i brata Andrása iz Taizéa, tajnik Međubiskupijskog odbora za mlade Slovenske biskupske konferencije Gregora Kunejaa, te Matevža Bolta i Ana Tulipan iz Društva SKAM.
Dodatne obavijesti mogu se naći na mrežnim stranicama http://www.taize.fr/hr_article13432.html i http://www.drustvo-skam.si/taize.

Uskrs 2012.

Kristovo uskrsnuće kao najveći kršćanski blagdan promijenilo je civilizaciju, a cijeli događaj sažet u tri dana, muku, smrt i uskrsnuće, postao je putokaz čovječanstvu. Raskinuti su okovi mržnje, nesnošljivosti i potlačenosti.

Uskrs 2012.

Polažući nade u Isusovu pobjedu nad smrću, od srca neka je SRETAN USKRS svim članovima HDKN-a, posjetiteljima našeg portala, našim čitateljima, slušateljima i gledateljima, ocima kardinalima, nadbiskupima, biskupima, povincijalkama i provincijalima, svećenicima, redovnicima i redovnicama cijele Crkve u Hrvata.

Neno Kužina, predsjednik HDKN-a

Županijske nagrade u Splitu

Don Lovri Žuljeviću-Mikasu nagrada za životno djelo, a novinaru Ivici Luetiću, članu HDKN-a, osobna nagrada

Odlukom Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske u četvrtak 29. ožujka prihvaćena je odluka o prijedlogu da se umirovljenom svećeniku don Lovri Žuljeviću-Mikasu iz Dobranja (Cista Velika) za 2011. godinu dodijeli nagrada za životno djelo. Nagrada će mu biti uručena za cjelokupni svećenički rad u kojemu je iskazivao neizmjernu ljubav i dobrotu prema svakom čovjeku. Uz to, stoji u obrazloženju, djelujući na Dobranjama preko 40 godina u svemu je pratio svoje ljude od liječnika do bolnice, brinuo o lijekovima, o kruhu i svemu što je starijoj populaciji nakon raseljavanja bilo potrebno. Osobito ga je resila hrabrost vođena ljubavlju prema hrvatskom narodu. Njegovom zaslugom na dobranjskom groblju pokopani su zemni ostaci 136 hrvatskih domobrana – nevinih ljudi ubijenih i bačenih u jamu Podi.

Osobna nagrada Splitsko-dalmatinske županije, odlučeno je, bit će dodijeljena novinaru, članu Hrvatskog društva katoličkih novinara Ivici Luetiću, stalnom dopisniku Hrvatskoga katoličkog radija iz Splita, te Informativne katoličke agencije i Glasa Koncila, za dugogodišnji novinarski rad. Teme Luetićeva izvještavanja, stoji u obrazloženju odluke, uglavnom su iz oblasti kulture, ali i religije i društvenih zbivanja. Neizbježan je sudionik svih press konferencija, predstavljanja knjiga, izložbi i drugih skupova s kojih glasom, perom i kamerom stvara objektivne i informativne prikaze svih važnih događanja, a kao suradnik brojnih hrvatskih medija istinski je kroničar kulturnih događanja u Splitu i Županiji. Nagrade će svečano biti uručene 14. travnja na Dan Županije Splitsko-dalmatinske.

Knjiga Rudnik čvaraka

Rudnik čvarakaPromocija knjige “Rudnik čvaraka” autora Tomislava Šovagovića, člana HDKN-a

Promocija knjige “Rudnik čvaraka” novinara Glasa Koncila i člana HDKN-a Tomislava Šovagovića održat će se u knjižnici “Bogdan Ogrizović” u Zagrebu, u srijedu 28. ožujka u 19 sati. Tom prigodom o knjizi će govoriti književnica i sveučilišna profesorica Julijana Matanović, glumica i spisateljica Anja Šovagović, urednik iz nakladničke kuće “Mozaik knjiga” Zoran Maljković te sam autor.
Zbirka “Rudnik čvaraka” posveta je Slavoniji promatranoj očima dalmatinskoga dječaka, već od roditeljskoga vjenčanja u ladimirevačkoj crkvi. Nostalgično su prikazana putovanja prema ravnici, u kojoj autor Šovagović u stopu prati babu Evu prigodom njezinih odlazaka na misu (u priči “Bome zvono zvoni”), pokušava dokučiti dubinu njezine molitve u “letnjoj kuini”, prikazujući na duhovit način običaje, ali i duhovnost slavonskih žena. Zbirka afirmira tradicionalne vrednote slavonskoga sela osamdesetih godina prošlog stoljeća, obiteljska okupljanja za stolom i na seoskim klupicama u nedjeljnom danu, zajedničke radne akcije te ustrajnu privrženost i nastojanja da se najmlađim članovima obitelji osigura kvalitetnije školovanje i življenje. Šorovima Šovagovićeve mladosti prolaze mali veliki ljudi koji su na svoj način pokušavali ostvariti bolje sutra, opirući se molitvom, plugom i snovima svim društvenim nepravdama unutar “majke ratara i bekrija”.
“Rudnik čvaraka” memoarski priziva u sjećanje dijaloge članova obitelji, boje i mirise nekadašnje Panonije, a istodobno je i posveta autorovu “strikanu” (očevu stricu) i nenadmašnom hrvatskom glumcu Fabijanu Šovagoviću, njegovoj težnji za zemljom koju je osjećao u sebi čitavog života, baš kao i svatko tko je barem jednom kročio u duboko okno Rudnika čvaraka.

Sućut Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Nadbiskup Ante JurićSPLITSKO-MAKARSKA NADBISKUPIJA
mons. dr. Marin Barišić, nadbiskup

U povodu smrti umirovljenoga splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Ante Jurića izražavamo sućut Vama, svećenstvu, redovnicama i redovnicima te puku Božjemu – kojima je pokojni nadbiskup bio dobri pastir.
Svaki od nas, prebirući po uspomenama, na svoj će način pamtiti don Antino svjedočko služenje, njegovu ljubav prema Crkvi koju je dodatno iskazivao skrblju prema prognanima i siromašnima. Želimo ga pamtiti kao zauzetog župnika, kao onoga koji je očinski zalijevao mladice iz kojih su nicala duhovna zvanja, kao čovjeka koji je nepokolebljivo ljubio Boga i domovinu Hrvatsku.

Hrvatsko društvo katoličkih novinara
Neno Kužina, predsjednik HDKN-a

Održana korizmena duhovna obnova

Članovi Hrvatskog društva katoličkih novinara 10. ožujka sudjelovali su na korizmenoj duhovnoj obnovi u Voćinu, u svetištu Majke Božje Voćinske.

Korizmena duhovna obnova

“Druga strana križa” bila je tema izlaganja koja je imao član Društva, kapelan u kutinskoj župi Majke Božje Snježne, vlč. Dario Paviša. S katoličkim novinarima tom prigodom se u Voćinu i u Požegi susreo i požeški biskup Antun Škvorčević.

Evangelizacija gradova

Misije u gradovimaNova evangelizacija
Misije u gradovima

Saznajte više na stranicama Zagrebačke nadbiskupije

Čestitka magazinu Prilika

Magazin PrilikaČestika mjesečnom magazinu GK Prilika
Branimir Stanić, urednik

Dragi kolege, 50. broj mjesečnog magazina Glasa Koncila prilika je za čestitku. Korak po korak, iz mjeseca u mjesec i rađa se dobro štivo. Budite i dalje ustrajni, hrabri, istinoljubivi. Ne dajte se pokolebati jer Bog je vrijedan da se za Nj borimo. Upravo kako ste naslovili naslovnicu, naslonimo se na Stepinčevu kralješnicu.
Članovima uredništva, suradnicima i čitateljima svaka Prilika neka bude prilika za nove spoznaje, intelektualni i duhovni rast.

Neno Kužina, predsjednik HDKN-a

Čestitka mons. Senteu

Antun Sente ml.mons. ANTUN SENTE, ml.
katedalni župnik u Sisku
član HDKN-a

Poštovani Antune, s radošću i ponosom primili smo vijest o Tvome promaknuću u naslov monsinjora, koje si primio na 13. obljetnicu biskupskog ređenja sisačkog biskupa mons. Vlade Košića i to o drugoj obljetnici ponovne uspostave drevne biskupije.
Neka Ti ovaj naslov bude poticaj za uvijek zauzeti rad u Crkvi kojoj svim srcem pripadaš. Čestitamo!

Neno Kužina, predsjednik HDKN-a

Čestitka Glasniku Srca Isusova

Glasnik Srca IsusovaS radošću smo primili saznanje da je prošlo 120 godina od pokretanja Glasnika Srca Isusova i Marijina. S osobitim poštovanjem gledamo na “olovne godine” nakon Drugoga svjetskog rata kad su komunističke vlasti ugušile njegovo izlaženje, htijući odagnati Boga i zatrti njegovu ljubav prema čovjeku. Ipak, Bog, koji uvijek pobjeđuje, dao je pune 103 radne i plodonosne godine. Budite revni i neumorni. Nastavite svoje čitatelje duhovno hraniti i krijepiti. Neka vam u tome pomogne Onaj koji je vrijedan da se za Nj borimo.
Vama koji stvarate, raspačavate, širite i čitate Glasnik, iskrene čestitke.

Neno Kužina, predsjednik HDKN-a

Čestitka osobama posvećenog života

Dan posvećenog životaIma nešto u poniznosti što čudesno uzvisuje srce. Ovom rečenicom svetog Augustina, drage redovnice i redovnici, drage članice i članovi HDKN-a koji ste život prikazali Bogu, čestitamo vam Dan posvećenog života, moleći od Gospodina da vam trajno bude blizu u promicanju evanđeoskih i općeljudskih vrijednosti.
Svi vi ostanite nam podrška i uključite nas u svoje molitve.

Neno Kužina, predsjednik HDKN-a

Održana godišnja skupština HDKN-a

Godišnja skupština Hrvatskog društva katoličkih novinaraU Zagrebu je u četvrtak, 26. siječnja, u dominikanskom samostanu (Kontakova) održana godišnja skupština Hrvatskog društva katoličkih novinara. Izvješće o radu HDKN-a u protekloj godini podnijeli su predsjednik Društva Neno Kužina i tajnica Marija Belošević. Predavanja su održali dr. sc. Božo Skoko, biskup Ivan Šaško, vlč. Antun Sente ml.

Godišnja skupština Hrvatskog društva katoličkih novinara