HDKN - na nove web stranice

HRVATSKO DRUŠTVO KATOLIČKIH NOVINARA

CROATIAN ASSOCIATION OF CATHOLIC JOURNALISTS

KROATISCHER VEREIN KATHOLISCHER JOURNALISTEN

ASSOCIATION CROATE DES JOURNALISTES CATHOLIQUES

ASSOCIAZIONE CROATA DEI GIORNALISTI CATTOLICI

Novosti

Ovom stranicom želimo informirati članove Društva i sve posjetitelje naših stranica o aktivnostima u HDKN te o važnijim događajima u domovini i u svijetu.

Vijesti iz HDKN-a

Autor: Tomislav Šovagović; Foto: T. Šovagović, I. D. Iličić

Održana korizmena duhovna obnova s temom "druga strana križa"

Članovi Hrvatskoga društva katoličkih novinara sudjelovali su u subotu 10. ožujka na duhovnoj obnovi "Druga strana križa" koju je u Voćinu vodio član Društva, kapelan u kutinskoj župi Majke Božje Snježne, vlč. Dario Paviša.

"U životu križ nam se često čini pretežak, neizdržljiv, a premalo smo svjesni da se jedino njime postiže nutarnje ispunjenje. Zato je križ važno promatrati, ne površno, već se zagledati u njegovu drugu stranu, koja je obasjana Uskrsom", rekao je vlč. Paviša, dodajući da je potrebno ući u hram svoje duše, vidjeti što je suvišno i što prijeći moj odnos s Bogom. "Tada možemo bistrim očima, proročki, vidjeti i drugu stranu naših problema, patnji, bolesti. U tomu je neminovno susresti se s tri kušnje kojima je bio kušan i Isus u pustinji i u kojima su sadržani svi naši padovi. Osim što je važno u vlastitom križu gledati njegov smisao, odnosno njegovu drugu stranu koja će se otkriti tek u budućnosti, važno je razumjeti i križ drugoga. Ne smijemo ući u zamku osuđivanja nikoga nego pomoći u nošenju subratova križa, upravo kao što je to učinio i Šimun Cirenac, koji je jedini mogao iskusiti, barem djelomično, kako je bilo Isusu. Primjer hrabrosti, poniznosti i poslušnosti u prihvaćanju Božjeg poslanja, kojeg su primili i novinari, nalazimo u Blaženoj Djevici Mariji koja je proročki, u svojem Veliča, prihvatila dvije stvarnosti križa; mučeničku i proslavljenu, uskrsnu", glavni su naglasci korizmenog razmišljanja pred katoličkim novinarima.

Sudionicima se pridružio i požeški biskup Antun Škvorčević, koji je izrazio radost što su za odredište korizmene obnove odabrali upravo srce Hrvatske. Osvrnuo se na 1991. godinu, kad je nastala ruševina od kamenja, a još više ruševina u onima koji su drevnu marijansku crkvu srušili do temelja. "Mjesto ispunjeno duhovnom snagom, kao i za turskih osvajanja, poharano je novim kušnjama u II. svjetskom ratu i poraću i u Domovinskom ratu. Zlo je progovaralo, ali nismo ostali zarobljenici zloga. Odgovor dobra ogledao se u duhu opraštanja, milosrđa i ljubavi. Marija iz Voćina nikad nije bježala, štoviše, ostavila je duhovnu pokretačku snagu koja je pridonijela materijalnoj obnovi porušenoga omiljenog svetišta", rekao je biskup Škvorčević. Sada je potrebno dodatno podizati duh u ljudima, jačati katolički i hrvatski identitet. Teškoće postoje jer srušeno je gospodarstvo, mladi odlaze na studij i ne vraćaju se. Trebamo jačati institucije koje čuvaju kulturu, vjeru i daju obrazovanje, u čemu mogu pomoći i djelatnici u medijima, istaknuo je požeški biskup.

Biskup Škvorčević je u koncelebraciji s voćinskim župnikom i upraviteljem svetišta vlč. Mladenom Štivinom, potpredsjednikom HDKN-a fra Gabrijelom Miočem i drugim svećenicima predvodio misno slavlje u marijanskom svetištu podno velebnoga drvenog križa, rada akademskog kipara Šime Vulasa, i slike Gospe od utočišta koja potječe iz 18. stoljeća.

Nakon poslijepodnevnog, završnog razmatranja vlč. Paviše sudionici duhovne obnove posjetili su Požegu, gdje su im o crkvi zaštitnika Požeške biskupije sv. Lovre, te katedrali Sv. Terezije Avilske govorili biskup Škvorčević i katedralni župnik Ivica Žuljević. (IKA)