HDKN - na nove web stranice

HRVATSKO DRUŠTVO KATOLIČKIH NOVINARA

CROATIAN ASSOCIATION OF CATHOLIC JOURNALISTS

KROATISCHER VEREIN KATHOLISCHER JOURNALISTEN

ASSOCIATION CROATE DES JOURNALISTES CATHOLIQUES

ASSOCIAZIONE CROATA DEI GIORNALISTI CATTOLICI

Novosti

Ovom stranicom želimo informirati članove Društva i sve posjetitelje naših stranica o aktivnostima u HDKN te o važnijim događajima u domovini i u svijetu.

Vijesti iz HDKN-a


Tekst: Marija Belošević; Foto: Franjo Talan i Marija Belošević

Održana godišnja skupština Hrvatskog društva katoličkih novinara

U Zagrebu je u četvrtak, 26. siječnja, u dominikanskom samostanu (Kontakova) održana godišnja skupština Hrvatskog društva katoličkih novinara.

U izvještajnom osvrtu na proteklu godinu, predsjednik HDKN-a Neno Kužina je istaknuo, kako su organizirane dvije duhovne obnove. Korizmenu duhovnu obnovu u samostanu hercegovačkih franjevaca u Zagrebu 9. travnja o „Istini, navještaju i autentičnosti života“ - poruci pape Benedikta XVI. za 45. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija govorio je duhovnik dr. fra Miljenko Šteko. Adventska duhovna obnova održana je 17. prosinca u Bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. Prefekt vlč. Ivan Dodlek svoj je nagovor temeljio na tri riječi „čuti, vidjeti, dodirnuti“.

Podsjetio je i kako je tijekom prošle skupštine istaknuta žurna potreba pokretanje mrežne stranice društva. U nešto više od dva mjeseca po skupštini to je napravljeno. Kužina je pozvao članove da posjećuju stranicu, te da i sami doprinose njenom sadržaju. Istaknuo je nadu, da će ona s vremenom postati jedno od referentnih mjesta na koje će navraćati i drugi medijski djelatnici.

Na planu osposobljavanja medijskih djelatnika i suradnika na području informiranja, krenuo je projekt novinarskih radionica/tečajeva po našim biskupijama. Tako je jedan tečaj novinarstva održan 3. prosinca u Sisku kojem su, uz našeg člana vlč. mr. Antuna Sentea mlađeg, nazočili potencijalni dekanatski dopisnici. O tome kako napisati vijest zborila je glavna urednica Informativne katoličke agencije, Suzana Peran, a o pastoralu župne zajednice posredstvom medija govorio je naš podupirući član, novinar Glasa Koncila Vlado Čutura, dok je o religijskim emisijama Hrvatskoga radija i televizije govorio Neno Kužina. On je također s kolegom Vladom Čuturom, 2. travnja u Slunju sudjelovao na godišnjem susretu novinara u crkvenim medijima Gospićko-senjske biskupije.

U pogledu suradnje s drugim udrugama i pokretima, HDKN je prisutan na susretima na razini Zagrebačke nadbiskupije, a ovdje valja istaknuti kako je na poziv Hrvatske udruge katoličkih medicinskih sestara i tehničara predavanjem predsjednika „Medijske forme i žanrovi u promicanju obiteljskih vrijednosti“ HDKN bio nazočan na simpoziju međunarodnoga značenja „Život u krilu zdrave obitelji“.

Kužina je istaknuo i sudjelovanje članova HDKN-a u važnim događajima kojima je protekla godina bila obilježena Crkva u Hrvata. Na prvome mjestu tu je pohod pape Benedikta XVI. gdje smo gotovo svi na različite načine dali doprinos, a neki su sudjelovali i na dvjema beatifikacijama, Ivana Pavla II. i Drinskih mučenica. Također spomenuta je i knjiga „Ivan Pavao Drugi Hrvatima“ koju je priredio član HDKN-a p. Božidar Nagy.

Financijsko izvješće podnijela je tajnica HDKN-a Marija Belošević, koje je također izvijestila i o stanju članstva nakon revizije koja je pri kraju. U kontekstu članstva valja istaknuti da je tijekom 2011. godine u HDKN primljeno 26 novih članova. Jedan član, p. Jure Antunović, DI preminuo je.

U prijedlozima rada za 2012. godinu, osim redovnih aktivnosti, istaknuto je hodočašće u Voćin, kao i želja da se realizira barem jedno hodočašće/studijsko putovanje u inozemstvo za što su ranijih godina počele pripreme.

Posebno se raspravljalo o žurnoj potrebi za izradu internetskog leksikona osoba Crkve u Hrvata, kako onih iz prošlosti, tako i onih iz sadašnjosti. Bila je i riječ o obilježavanju 46. Svjetskog dana društvenih komunikacija s temom „Šutnja i Riječ: put evangelizacije“, a spomenute su i obljetnice katoličkih glasila u 2012. godini: 120 godina od izlaska prvog broja Glasnika Srca Isusova (siječanj), 15 godina Radija Marija (veljača), 50 godina Veritasa (travanj), 15 godina HKR-a (svibanj). Također članovi su potaknuti na sudjelovanje na stručnim skupovima, među kojima je istaknut i Teološko-pastoralni tjedan kao jedan od profesionalnih izazova.

Posebna točka na skupštini bila je posvećena nagradama HDKN-a koje su ranijih godina dodjeljivane u prigodi Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija. Doc. dr. sc. Božo Skoko je napravio pregled dosadašnjih nagrađenih, te temeljem iskustava HDKN-a, predložio novi ustroj nagrada HDKN-a, i to glavne nagrade „Nagrada HDKN-a za životno djelo“, „Godišnja nagrada HDKN-a (namijenjena pojedincima)“, „Godišnja nagrada HDKN-a (namijenjena redakcijama ili nakladnicima)“, „Nagrada HDKN-a za osobu godine“, „Posebne tematske nagrade“, te posebne nagrade za najbolji novinarski prilog objavljen u tisku, na radiju, televiziji ili internetu i najbolju fotografiju. U podužoj raspravi istaknuto je da se u nekoj godini pojedina nagrada i ne mora dodijeliti ukoliko ne postoje kandidati. Članovi su pozvani dostaviti eventualne sugestije na prijedlog, a izražena je nada da će se za ovogodišnji Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija dodijeliti neka od navedenih nagrada.

O temi „Misije u gradovima“ govorio je zagrebački pomoćni biskup dr. sc. Ivan Šaško. Kratko je predstavio okvirne točke samog događanja, te istaknuo kako će ovih dana biti definiran program koji će se odnositi na događanja u zagrebačkoj prvostolnici, te nadbiskupiji uopće. Pojasnio je samu inicijativu koja se oslanja na Papinsko vijeće za novu evangelizaciju, te u poveznicu, a to je Godina vjere koja slijedi.

Kao glavno uporište „Misija u gradovima“ u koje je uključen i Zagreb je primat Božje riječi kroz evanđelje po Marku. Uz Službe Riječi, planiraju se i kateheze u prvostolnici koje će obuhvatiti određene skupine (mladi, obitelji, katekumeni). Nadalje je istaknuo važnu točku „Misija u gradovima“ ispovijedanje, govor o grijehu, vrijednosti oproštenja, jer govor o antropologiji nešto je što za današnjeg čovjeka puno znači. Također sastavni dio ovog događanja je i karitativno djelovanje, znak koji uvijek prati Crkvu, jer Caritas je materinji govor Crkve. Biskup je potaknuo katoličke novinare na promišljanje gdje su oni u svemu tome.

Ne bi htio da govor „Misije u gradovima“ ostane na razini praćenja onoga što se događa u pastoralu, nego razmišljajte tako da vi pridonosite svojim radom onom duhu koji je utkan u „Misije u gradovima“. Naime, bilo bi dobro i kod čitanja Svetoga pisma zahvatiti one ljude koji su kulturološki zanimljivi, zašto su u dodiru s Riječju, njihov život na koji je način oblikovan Božjom riječju, rekao je biskup, jer moguće je vama doći do onih koji progovaraju vjerom na svjež način i to je konačno govor nove evangelizacije, ne po novoj doktrini, nego metodi, po žaru, rekao je, te u tom kontekstu povezao i temu Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija, jer se govor šutnje na Trgu bana Josipa Jelačića pokazao učinkovit.

Posljednja točka skupštine bila je posvećena predstojećem Susretu hrvatske katoličke mladeži u Sisku. Vlč. mr. sc. Antun Sente, ml. predstavio je uvodno povijest Siska i biskupije, te istaknuo glavna područja djelovanja biskupije danas, i to i vidu pastorala djece i mladih, socijalnog djelovanja kroz Caritas, javnu kuhinju, dodjelu stipendija, te na području kulture.
Govoreći o samom susretu koji će se održati 5. i 6. svibnja predstavio je geslo „U svjetlosti hodimo“, znak, kateheze, te mrežnu stranicu.
Katoličke novinare je pozvao da reportažama o Sisku, slavnoj povijesti toga grada, životu Crkve u Sisku pomognu mijenjati sliku o Sisku kao zagađenom gradu, kao gradu slučaju.

Govoreći o tehničkom dijelu, predstavio je mjesta događanja, te istaknuo kako su u tijeku prijave za susret na kojem se očekuje oko 30.000 mladih. Kao kuriozitet spremnosti obitelji za prijem mladih istaknuo je primjer župe Bučica koja ima 100 stanovnika, a spremna je prihvatiti 110 mladih.
Sente je važnim, posebno u ovom trenutku za grad istaknuo važnost ovog velikog događanja, jer će dolazak tolikog broja mladih zasigurno biti osvježenje, znak potpore i solidarnosti.

Biskup Šaško predvodio euharistijsko slavlje u prigodi skupštine katoličkih novinara

Po završetku godišnje skupštine Hrvatskog društva katoličkih novinara, večernje euharistijsko slavlje u crkvi Kraljice Svete Krunice u Zagrebu, u četvrtak, 26. siječnja predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Koncelebriralo je desetak svećenika, članova HDKN-a. Riječ dobrodošlice biskupu Šašku uputio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Anto Gavrić.

Na početku mise, biskup Šaško je istaknuo kako nakon blagdana obraćenja sv. Pavla, spominjemo se svetih pastira Timoteja i Tita koji su vezani uz život i lik sv. Pavla.

Pavao je osjetio dodir vjere, a tu su vjeru osjetili drugi. Tu započinje predivni niz onih koji nisu bili među Dvanaestoricom, a koji su do naših dana prenosili, komunicirali vjeru, ponajprije s izvorišta euharistije. I mi u svome životu i u našoj Crkvi prepoznajemo prinos vjerovjesnika. Preporučimo Bogu pokojnu braću i sestre novinare. Zahvalimo Bogu za dar koji otvara obzorje vječnosti, rekao je biskup Šaško.

U prigodnoj homiliji, biskup je nastavljajući u duhu spomena Timoteja i Tita, istaknuo kako tri pastoralne poslanice koje su njima upućene održavaju glavna obilježja služba u Crkvi, što nam i danas pomaže za oblikovanje, ali osobito za promicanje istoga onog duha koji progovara iz prve Crkve.

Vjerojatno su mi zato posebno progovorila dva naglaska: vjera kao duboki razlog života i onaj živi, prisan osjećaj koji se izražava pojmovima blizine. U Crkvi često osjećamo da nedostaje zahvaćenost, da nas se tiče iznutra, da nam je stalo, rekao je biskup, te se osvrnuo na misna čitanja.

Govoreći o poslanju biskup je istaknuo, kako nam Isus govori da smo poslani, kako bismo nosili utjelovljenu ljubav koja nam je darovana. Tek tada se otvara niz odlika apostolskoga rada, komunikacije koju vidim kao biti suradnicima, rekao je biskup, jer je to su-radnja koja ponizno dopušta da Bog oblikuje nas, kako naše djelovanje ne bi bilo izvor sebičnosti.

Nadalje, biti služiteljima, jer se istina utjelovljuje uvijek i samo u slućenju; služenje nas čini istinitima u nama i izvan nas, rekao je biskup, te istaknuo kako biti povezan, misli na povezanost sa spomenom, s osobom i poslanjem Isusa Krista, jer bez toga, naša ograničenost je sve veća. Naposljetku pojašnjavajući 'biti voljenima i voljeti', istaknuo je, kako između apostola Pavla, Timoteja i Tita nije tek suradnja, nego prijateljstvo u Kristu, koje je jedino sposobno oživjeti i živjeti duhovni sklad u zajednici.

No što čovjek treba činiti stane, dakle u pet koraka: molitvu, suradnju, služenje, povezanost i ljubav. Pokušajmo provjeriti je li u našemu crkvenom djelovanju isti raspored koji je stavljen u luk koji započinje molitvom i završava ili – bolje – iznova započinje ljubavlju. Zahvalimo za suze i ljubav koje su nam prenijele vjeru, noseći drugima istu snagu Duha, rekao je na kraju homilije biskup Šaško.

Nakon mise uslijedilo je agape i druženje članova HDKN-a.