Biti milosrdan kao Otac – u medijima

Predavanje „Biti milosrdan kao Otac – u medijima“

U drugom, tematskom dijelu izborne skupštine Hrvatskog društva katoličkih novinara održane u srijedu, 24. veljače 2016. u Napretkom kulturnom centru u Zagrebu, duhovnik dr. sc. fra Darko Tepert, OFM održao je prigodno izlaganje na temu   „Biti milosrdan kao Otac  – u medijima“.

Tepert-predavanje1

U uvodnom dijelu podsjetio je na riječi kojima papa Franjo predstavlja Godinu milosrđa u njegovoj buli „Lice milosrđa“, te naglasio kako tu možemo prepoznati dva pokreta: jedan vertikalni, drugi horizontalni.

Vertikalni je pokret milosrđe Božje, milosrđe Očevo koje prepoznajemo, u kojem uživamo, za koje smo zahvalni. To mi se čini izuzetno važnim za prepoznati, ali već i u samom geslu „Milosrdni poput Oca“ vidi se da se ne smije zastati sam ona tome, nego postoji i ona horizontalna strana, a to je imitiranje Oca u njegovu milosrđu. To je ono što dovodi do izlaska nas iz sebe samih, Crkve iz sebe same, do otvaranja prema drugima. I tu mi se čini da je važna uloga medija. Kad se kaže „milosrdni poput Oca“ ne smijemo izgubiti iz vida iz kojeg je to dijela Evanđelja uzeto i u kojem se to kontekstu nalazi, rekao je Tepert.

U nastavku je pojasnio što to znači da je Otac milosrdan, te istaknuo, kako je potrebno prepoznati Očevo milosrđe, te svatko treba gledati kako Otac postupa s nama, u svojoj strpljivosti, u svome razumijevanju, te tako da i mi činimo.

Tepert-predavanje3

To je zadatak: da ja budem takav prema svim ljudima, ne prema nekom ograničenom krugu, ne prema samo članovima Crkve, ne samo prema vjernicima, nego prema svima, osobito prema onima koji su na rubu, dodao je.

Posebno pak je ukazao na Papinu katehezu održanu na generalnoj audijenciji 24. Veljače, u kojoj Papa temeljem Staroga zavjeta, odlomka iz Knjige o kraljevima daje posvješćuje poveznicu za sadašnje vrijeme.

Papa je vrlo dobro pokazao kako se tu govori o moći, ljudima koji imaju moć i tu moć zloupotrebljavaju, i kako se tu govori o odgovornosti, kad netko ima moć kako nju koristiti.

Mislim da je tu ulogu medija, svih sredstava komunikacije da uzmu u prvi plan one koji su na rubu. U današnjem društvu, ne možemo govoriti samo o siromasima, nego o svima koji su na rubu društva. Možda smo previše poneseni nekim velikim događajima, previše poneseni politikama, ideologijama i sličnim stvarima, i u tome zaboravljamo osobu. Upravo mi se čini da je osoba ključna riječ. Oni koji su drugačiji, ti su također osobe, i prema njima i u komuniciranju i u medijima pokazivati milosrđe, rekao je dr. Tepert, te podsjetio i na Papine riječi kako je „ljubav po svojoj naravi komunikacija“.

Na tom tragu je naglasio, kako se u komuniciranju treba znati graditi mostove, te i to potkrijepio Papinim riječima.

Svjesni smo djelovanja u našem društvu u kojem postoje velike podjele. Ideološke podjele, svjetonazorske podjele, sve moguće socijalne podjele. Uloga katoličkih novinara i katoličkih medija je da pokušamo graditi mostove, i na tom tragu mi se čini i prijedlog suradnje s drugim strukovnim udruženjima, jer upravo tu se može početi. Na nama, kršćanima je da napravimo prvi korak, kao što i Bog čini taj prvi korak, jer On je taj koji ima inicijativu u milosrđu“.

Tepert-predavanje2

U nastavku predavanja, dr. Tepert je ukazao i na dva primjera Papina djelovanja koji su pobudili različite, pa i negativne reakcije. To je susret s patrijarhom Kirilom, te vezano uz kanonizaciju bl. Alojzija kardinala Stepinca.

No, upozorio je, kako je Papa upravo tim činima postupio s milosrđem, te „da bude milosrdan kao Otac, on je krenuo, napravio taj prvi korak, a kad napravite prvi korak, uvijek ste ranjeni, uvijek možete naići na tuđu nepravdu, na tuđu prijevaru, ali to je ljubav. Njegovo poslanje, da bude prvi koji će raditi na jedinstvu Crkve, i tu je djelovao duhovno, a ne politički. To trebamo prepoznavati ne samo kod Pape, nego takve šanse trebamo prepoznavati i u svome djelovanju, gdje ponekad trebamo izići iz svojih sigurnosti iz nekih zadanih okvira, i omogućiti drugima da nas napadnu, da nas prevare, ali onda to više nije moj problem, nego ovih drugih, pa sam svoj problem riješio, dozvolio sam Bogu da me oslobodi i pružio šansu drugome da bude slobodan, rekao je dr. Tepert,te dodao „na taj način počinjemo integrirati društvo unutar nas, a mi se počnemo integrirati u društvo kojem živimo, a to znači da se Božja poruka počne integrirati u društvo u kojem živimo, to znači da je evanđelje prisutnije u društvu u kojem živimo“.

Predavanje je dr. Tepert zaključio „Molitvom za Božje milosrđe“.