Skupština HDKN 2016.

Održana izborna skupština 2016.

Održana izborna skupština Hrvatskog društva katoličkih novinara

Za predsjednicu Hrvatskog društva katoličkih novinara izabrana glavna urednica Informativne katoličke agencije dr. sc. Suzana Peran.

Izborna skupština Hrvatskog društva katoličkih novinara održana je u srijedu, 24. veljače 2016. u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu.

U izbornom dijelu skupštine za predsjednicu je izabrana glavna urednica Informativne katoličke agencije dr. sc. Suzana Peran. Potpredsjednik je dosadašnji predsjednik novinar u Religijskom programu HTV-a Neno Kužina. Dužnost tajnice će i nadalje obavljati Marija Belošević. Za članove upravnog odbora izabrani su dr. sc. fr. Anto Gavrić, OP, fra Marijan Karaula, OFM, Gordana Krizman i Tomislav Šovagović. Članovi Nadzornog odbora su Ivan Bižanović, Mato Krajina, Nikola Kuzmičić, Lejdi Oreb i Marko Puškarić, dok su u Sud časti izabrani don Rudolf Belko, SDB, fra Vjenceslav Janjić, OFM i vlč. Josip Kos.

Skupština HDKN 2016.

Podnoseći izvješće i dajući osvrt na proteklu godinu, dosadašnji predsjednik Neno Kužina ukazujući na činjenicu „da se skupština održava u Tjednu solidarnosti s Crkvom i narodom u Bosni i Hercegovini pa u ovoj zgradi vidim puno simbolike, a nadasve bratske ljubavi. Da, ljubavi nam treba i milosrđa jednih prema drugima. Na svim razinama u Crkvi i društvu“.

Podsjećajući na aktivnosti istaknuo je duhovne obnove (u Korizmi i Došašću), potom studijsko putovanje u Sloveniju s ciljem upoznavanja tamošnjih crkvenih medija, ali i Crkve u Sloveniji. Društvo je nastavilo tradiciju dodjele nagrada, što je organizirano o 49. Međunarodnom danu sredstava društvenih komunikacija na svečanosti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Nagradu za životno djelo dodijeljena je novinaru Glasa Koncila Tomislavu , godišnja nagrada Tanji Popec urednici Vjerskog programa HKR-a, a tom prigodom su dodijeljena priznanja za 50 godina izlaženja Mjesečniku za kršćansku kulturu „Zvona” (Rijeka) i Glasilu Pokreta fokolara „Novi svijet” (Križevci), za 45 godina izlaženja Kršćanskoj obiteljskoj reviji „Kana” (Zagreb), za 40 godina listu franjevačkih zajednica „Brat Franjo” (Zagreb), za godina izlaženja priznanje „Crkvi na kamenu” – pastoralno-informativnom listu hercegovačkih biskupija (Mostar), te za 20 godina izlaženja Glasniku Postulature „Blaženi Alojzije Stepinac” (Zagreb) i Katoličkom listu „Zvonik” (Subotica).

Skupština HDKN 2016.

Dakako uz kritički osvrt, ustvrdio je kako se moglo i više napraviti. Odgovarajući na pitanje koje se zna čuti „što Društvo nudi“, rekao je „podsjeća na profesiju ili službu katoličkog novinara. Onoliko koliko nam je svima stalo povezuje ljude međusobno. Imamo li srca za ono što se zove Hrvatsko društvo katoličkih novinara? Imamo li volje za djelovanje ali i prijateljevanje u njemu? Imamo li stvarnih ambicija za neke aktivnosti? Studijska putovanja, novinarske radionice, duhovne obnove… Susretanje je bitno, a mi bismo trebali prednjačiti u tome, u međusobnoj komunikaciji, razmjeni mišljenja. Trebali bismo saslušati probleme, savjetovati i pokazivati obilje kolegijalnosti. Pa tko ne bi poželio baš takvo društvo, tko ne bi poželio biti njegov član?“

Pozvao je članstvo, da ne budu prepoznatljivi samo po dolasku na skupštinu, već da učine još jedan korak.

Pitanje je: koji, kad možemo živjeti bez učlanjenja u ikakvu asocijaciju. Jesmo li dio naroda koji zaboravlja!? Preporučam: sjetimo se s poštovanjem onih koji su sve ovo pokrenuli prije dva i pol desetljeća predvođeni blagopokojnim fra Mirkom Mataušićem. To vam stavljam na srce. Ne zbog sebe, nego zbog onih koje sutra moramo s nečim dočekati, rekao je Kužina, te dodao „Isus je rekao: viči i da nisi prestao. Ja ponizno velim: budi hrabra, budi hrabar i odvaži se, odazovi se, djeluj“.

Skupština HDKN 2016.

Dajući naznake, što i kako dalje, Kužina je rekao „ono loše što se događa u hrvatskom društvu treba okretati na dobro. Upravo zbog toga dulje razmišljam o tome kako bi bilo dobro kad bi se vodstvo sastalo s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva. Ne moramo o svemu misliti jednako, ali možda bismo se suglasili da nam je svima, baš svima, potrebno širiti i dobre vijesti, isticati pozitivne primjere, pa makar, bit ću malo ironičan, oni bili vidljivi i u Crkvi koja je u nečijim glavama kriva za sve, koja je teret jer budi savjest. Nemam dileme: odlučimo li se za taj korak, mi smo ti koji prvi trebamo pružiti ruku“. Zaključujući, osvrnuo se i na broj članova (137), te dodao „ako želi išta okrenuti na bolje, novo vodstvo mora iskazivati maksimalnu toleranciju i susretljivost kako prema postojećim tako i prema potencijalnim članovima. Oni koji nam neće doći, mi pođimo k njima. Kršćanski. Danas je izazova više nego jučer. Šteta je uzmicati u trenutku kada treba raditi na promicanju istine, pravih vrijednosti, osvješćivanju ljudi u bolje sutra, jer previše je crnila i pesimizma“. Financijsko izvješće predstavila je tajnica Marija Belošević.

Od aktivnosti predloženih za 2016. godinu, članovi su se složili da valja nastaviti s duhovnim obnovama, te dodjelom nagrada i obilježavanjem Međunarodnog dana sredstava društvenih komunikacija, kao i organizacijom studijskih putovanja. Naglašena je potreba što hitnijeg pokretanja radionica, potom rad na pripremi i objavljivanju Zbornika radova međunarodnog skupa održanog u povodu 20 godina svoga djelovanja, rad na Leksikonu osoba iz crkvenog života, kao i ispitivanje održivosti osnivanje zaklade za stipendiranje studenata novinarstva.

U zaključnoj riječi, novoizabrana predsjednica dr. sc. Suzana Peran je zahvalila na izboru.

“Znate da mi je Društvo i na srcu, i da ću nastojati i unaprijediti broj članova i kvalitetu Društva. Zato molim vašu suradnju, posebice onih koji su aktivni u različitim medijima. To je poticaj i prigoda da se više povežemo među glasilima, koji nastaju, posebice uključiti mlade ljude kroz stipendije, kako bismo ponovno ulagali u mlade, studente koji bi ih kasnije mogli uključiti u katoličke medije, da katolički mediji ne bi bili na marginama, već da postanu zaista ono oko čega se svi trudimo: kvalitetni i sadržajem i ljudstvom i tehnikom“.