Proslavljen 56. svjetski dan medija

U organizaciji Odbora za sredstva društvenih komunikacija Hrvatske biskupske konferencije, Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Hrvatskoga društva katoličkih novinara 24. svibnja 2022. na Hrvatskome katoličkom sveučilištu svečano je obilježen 56. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija.

Program je započeo blagoslovom radijskoga multimedijskog studija Hrvatskoga katoličkog sveučilišta koji je predvodio mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija, a nastavio se okruglim stolom „Crkva i mediji“ koji je održan u prigodi objave istoimene antologije tekstova o sredstvima društvenih komunikacija od 1936. do 2021.

U nastavku programa okupljenima su se pozdravnim govorima obratili: doc. dr. sc. Suzana Peran, predsjednica HDKN-a i profesorica na Odjelu za komunikologiju HKS-a, prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, prorektor za međunarodnu suradnju HKS-a i mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Odbora za sredstva društvenih komunikacija HBK.

Doc. dr. sc. Suzana Peran naglasila je kako proslava povezuje tri važna segmenta jer se predstavlja važnu i dugoočekivanu zbirku crkvenih dokumenata o medijima, dodjelom nagrada HDKN-a predstavlja pak medijske djelatnike, publiciste i proučavatelje medija koji su svoj život i svoje djelovanje stavili u službu istine, dok će studentima komunikologije omogućiti upoznavanje s djelom iz kojega će moći crpiti znanja, a od starijih nagrađenih kolega iskustvo i poticaj za buduće komunikološko djelovanje.

Prorektor za međunarodnu suradnju HKS-a, prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić zahvalio je uime sveučilišne zajednice svima koji su podupirali razvoj i opremanje novoga radijskoga studija, a posebnu je zahvalu uputio vlč. Mladenu Horvatu i svim župljanima župe Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta u Kanadi na doprinosu razvoju Domovine i njezinih institucija.

Mons. Mijo Gorski istaknuo je kako knjiga „Crkva i mediji“ kao „zbirka učiteljstva Crkve na više od 800 stranica svjedoči o brizi Crkve da tehnička sredstva komunikacije posluže medijskim djelatnicima u širenju Evanđelja i u izgradnji pravednijeg društva“. Ta antologija, rekao je, ujedno povezuje djelovanje dviju biskupskih konferencija – u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini.

O djelu „Crkva i mediji“ te odnosu Crkve i medija govorili su: izv. prof. dr. sc. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnoga ordinarijata u Bosni i Hercegovini, te predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćavanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i član Uredničkoga vijeća antologije “Crkva i mediji”; prof. dr. sc. Jerko Valković, pročelnik Odjela za komunikologiju HKS-a i jedan od urednika knjige; izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj, sa Studija novinarstva Fakulteta političkih znanosti i potpredsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) i Ivana Petrović, reporterka, komentatorica i urednica vanjske politike u Informativnom program Nove TV. Moderator okrugloga stola bio je doc. dr. sc. Anto Mikić, zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju HKS-a.

Izv. prof. dr. sc. Tomo Vukšić istaknuo je kako je svako područje ljudskoga života ujedno i područje zanimanja Crkve, a Crkva je poslana evangelizirati ljudskim djelovanjima pa tako i medijima jer i oni omogućuju nove oblike evangelizacije. Čovjek je zapravo onaj koji određuje na koji način će koristiti medije kao sredstvo djelovanja te hoće li prilikom djelovanja koristiti i određene manipulacije. Dvije vrednote koje Crkva može ponuditi medijima i medijskim djelatnicima su etika kao metoda i istina kao sadržaj jer, prema riječima nadbiskupa Vukšića, etika ovisi o istini, a onaj koji naviješta i prihvaća etiku uvijek je na pravome putu.

Prof. dr. sc. Jerko Valković govorio je o važnosti etičke dimenzije medijskoga djelovanja. Rekao je kako su mediji dio našega života, da je čovjek njihov glavni protagonist, a da je obitelj mjesto u kojemu se kreira, raste i oblikuje odnos prema medijima. Također je podsjetio da zbog svoje pozicije i uloge u društvu mediji mogu usmjeravati čitavo društvo ka etičnosti.

Izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj kazao je kako je posebna vrijednost djela „Crkva i mediji“ u sveobuhvatnom prikazu Crkve kao institucije koja se desetljećima predano, sustavno i dugoročno bavi promišljanjima o medijima. Istaknuo je i da je Crkva predviđala brojne izazove s kojima se medijski svijet kasnije susreo, poput koncepta dezinformacija, a kasnije se o njemu počelo i sustavnije govoriti. Istaknuo je i važnost medijske pismenost za svijet današnjice kako bi svaka osoba mogla kritički pristupiti medijskome sadržaju te ga vrednovati, a kasnije i samostalno kreirati u svjetlu etičkih kodeksa.

Ivana Petrović rekla je kako je Hrvatska sekularna država u kojoj je Crkva odvojena od države, ali je Crkva neodvojiv dio društva. U demokratskim društvima prirodno je da je Crkva partner države u onim područjima koje pokriva njezino poslanje. Upozorila je da bi suradnja Crkve i svjetovnih medija mogla i trebala biti puno bolja, a na tome bi trebali zajednički raditi. Crkva bi također trebala više raditi na medijskoj edukaciji te istupati u javnost kako bi se odmah dale ispravne informacije i izbjegla medijska nagađanja. Naglasila je i da je studente važno poučavati o etičnom radu u medijima što publika kasnije itekako prepoznaje i cijeni.

Na kraju programa dodijeljene su nagrade i priznanja Hrvatskoga društva katoličkih novinara (HDKN).

Izvor: Unicath.hr