Skupština 2023.

Održana godišnja skupština katoličkih novinara 2023.

U Grkokatoličkom sjemeništu u petak, 3. ožujka 2023. održana je redovna godišnja skupština Hrvatskog društva katoličkih novinara. Osim članova iz Hrvatske i inozemstva, skupštini je nazočio i predstojnik Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije preč. Tomislav Hačko i rektor Grkokatoličkog sjemeništa i župnik župe sv. Ćirila i Metoda o. Daniel Vranešić koji je u susret uveo prigodnom molitvom.

Pozdravljajući okupljene, predsjednica Društva Suzana Peran izrazila je radost okupljanja velikoga broja članova. Govoreći o radu Društva u protekloj godini, podsjetila je, kako je jedan od zadataka Društva okupljanje katoličkih novinara, kao i izgradnja u profesionalnom i duhovnom smislu. Na duhovnom planu, održane su dvije duhovne obnove. Jednu je vodio don Anton Šuljić, a drugu fra Domagoj Runje. Središnje događanje prošle godine bila je proslava Svjetskog dana društvenih komunikacija koju je već prema tradiciji Društvo organiziralo zajedno sa Odborom za sredstva društvenih komunikacija HBK i Odjelom za komunikologiju HKS-a. Uz taj dan, Društva je dodijelilo nagrade zaslužnim članovima i medijima, kao i onima koji su prošle godine slavili obljetnice. Tako je nagradu za životno djelo dobio p. Tonči Trstenjak, jedan od utemeljitelja religijskoga programa na HTV-u, a godišnju nagradu dobila je urednica religijskoga programa Hrvatskoga radija Blaženka Jančić i predstojnica Tiskovnoga ureda Porečke i pulske biskupije Gordana Krizman. Nagradu na najbolji portal dobio je portal „Duhovnost“.

Predstavnici Društva sudjelovali su na proslavi Dana medija u Bosni i Hercegovini, koja je održana posljednje nedjelje rujna u Bihaću u organizaciji BK BiH. Također su predstavnici Društva sudjelovali na Danima hrvatskog vjerskoga tiska u Pečuhu i gdje su održali predavanje o Crkvi i medijima, te su predstavili web-stranice posvećene hrvatskim svecima i blaženicima, a tom prilikom je dat i pregled religijskih sadržaja u svjetovnim elektronskim medijima. Društvo je uzelo učešće i u manifestaciji „Noć knjige“. Program je održan hibridno u kapucinskom samostanu u Dubravi, a dio članova se uključio putem platforme ZOOM. Ovom prigodom osam članova Društva predstavilo je knjige koje su objavili kao autori ili urednici 2021. i 2022. godine.

Na području izdavaštva, Društvo je učinilo iskorak, te je u suizdanju s Glasom Koncila objavilo knjigu članice Društva Silvane Burilović Crnov „Smiljana Rendić – zlatno pero hrvatskoga novinarstva“. Knjiga je predstavljena u Splitu i Rijeci uz sudjelovanje i članovi Društva kao predstavljači. Predsjednica Peran je podsjetila kako je Društvo održalo i više tribina. Posebno je istaknula tribinu na kojoj je gostovala s. Romana Kocjančič, urednica religijskoga programa na Slovenskoj televiziji, te progovorila o vjerskom programu na televiziji, te sa kojim izazovima se susreću. Valja naglasiti, kako se suradnja sa s. Romanom nastavila i nakon tribine.

Društvo je posebno ponosno na aktivnost koja je lijepo saživjela, a to je ulaganje u mlade. Ranijih godina Društvo je dodjeljivalo stipendije, a posljednjih nekoliko godina raspisuje se nagradni natječaj kojim se potiču mladi u dobi od 18 do 30 godina starosti da promišljaju o temama koje su vezane uz katolički socijalni nauk i poruku koju Papa svake godine o blagdanu sv. Franje Saleškoga upućuje novinarima i javnosti, ali i da se potakne mlade na sudjelovanje u katoličkim medijima.

U raspravi se istaknula važnost suvremenih medija, koji su omogućili sudjelovanje velikog broja članova, osobito onih iz udaljenih mjesta, kao i uslijed pandemije.

Financijsko izvješće podnijela je tajnica Društva Marija Belošević.

Na skupštini je predložen i usvojen i plan rada s financijskim planom. Ovom prigodom su istaknute aktivnosti koje predstoje u narednim mjesecima. Tako će se korizmena duhovna obnova održati putem platforme ZOOM fra Ivica Vrbić misionar u Boliviji koji će predstaviti i akciju „Kruh svoj s gladnim dijeli“. Najavljene su i dvije tribine. Prva posvećena fra Ivonu Ćuku o 100. obljetnici rođenja i 40. obljetnici smrti, koja će se organizirati zajedno s Hrvatskom provincijom sv. Jeronima franjevaca konventualaca i Veritasom, te tribina i izložba o sv. Titusu Brandsmi o prvoj godišnjici njegove kanonizacije. I ove godine Društva se planira uključiti u manifestaciju „Noć knjige“, kao i zajedno s Odborom za sredstava društvenih komunikacija HBK i Odjelom za komunikologiju HKS-a organizirati proslavu Dana sredstava društvenih komunikacija. Želja Društva je sudjelovati i na proslavi Dana medija BK BiH, a planira se ponovno raspisati i natječaj za mlade.

Članovi Društva izrazili su želju zajedničkog hodočašća i studijskog putovanja, a jedan od prijedloga je istaknut otok Krk i upoznavanje s baštinom biskupa Mahniča, kao i putovanje u Bosnu i Hercegovinu.

Tekst i foto: Marija Belošević