Dio nagrađenih

Dobitnici nagrade za mlade 2023.

Proglašeni dobitnici natječaja za mlade Hrvatskog društva katoličkih novinara

Na fotografiji su predsjednica HDKN-a Suzana Peran s dijelom sudionika natječaja za mlade


U okviru Godišnje skupštine Hrvatskoga društva katoličkih novinara, u petak 3. ožujka 2023. proglašeni su dobitnici natječaja za mlade.

Javni poziv Društvo je uputilo 8. prosinca 2022. godine, a bio je namijenjen mladima u dobi od 18 do 30 godina starosti. Tema natječaja bila je „Govoriti srcem. Činiti istinu u milosrđu.“ s predloženim podtemama: uloga medija u Crkvi i društvu; šumovi u komunikaciji; društvene mreže kao mjesto susreta ili mjesto nerazumijevanja; slušanje kao temelj dijaloga; kršćanski mediji u službi promicanja dostojanstva osobe; novinari i dužnost traženja istinitih informacija; slušanje i nenasilna komunikacija; čujnost i vidljivost siromašnih i ranjivih u medijima. Pristiglo je osamnaest pisanih radova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prvo mjesto s tekstom „Društvene mreže kao mjesto susreta ili mjesto nerazumijevanja“ osvojila je Ana Vučković iz Splita. Pisanjem se počela baviti još u osnovnoj školi, te je bila članica novinarska grupe. Završila je Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju “Don Frane Bulić“ i Ekonomski fakultet u Splitu. Iako radi u privatnoj tvrtci, zanima se za psihologiju i novinarstvo. Nedavno je završila pilot program o Socijalnom nauku Crkve.

Domagoj Trojanović dobitnik je druge nagrade za tekst „Traganje za istinitim informacijama na poticaj pape Franje“. Domagoj je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Radi na Laudato televiziji kao novinara, te uređuje i vodi emisiju „Izdvojeno“, a odlazi i na teren te priprema priloge i reportaže. U rujnu 2022. sudjelovao je na međunarodnom tečaju katoličkih novinara koje je organiziralo Papinsko sveučilište Svetoga Križa s temom „Crkva iz bliza“ s ciljem upoznavanja novinara s djelovanjem Svete Stolice.

Studentica HKS-a Ema Smrtić osvojila je treću nagradu za tekst „Kako me jedna raspjevana Romkinja naučila izvaditi slušalice iz ušiju i čuti pravu pjesmu života“. Ema je nakon srednjoškolskog obrazovanja u rodnom Čakovcu, upisala preddiplomski studij Komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Nakon stečene diplome prvostupnika, 2022. upisuje i 1. godinu diplomskog studija komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, smjera Interkulturalna komunikacija i novinarstvo. Tijekom svog studija volontirala je u Studentskom katoličkom centru Palma kao član promo tima međunarodnog volonterskog projekta „72 sata bez kompromisa“, a od listopada 2021. godine u udruzi obnaša i dužnost voditeljice medijskog tima. Osim volonterskih aktivnosti, dodatno se obrazovno usavršavala te je tako 2022. bila polaznik Komunikološke škole Matice hrvatske na Korčuli.


Valja naglasiti kako su se na ovogodišnji natječaj odazvali mladi iz cijele Hrvatske (Čakovec, Dubrovnik, Đakovo, Ivanec, Koprivnica, Ogulin, Pag, Požega, Split, Voloder, Zagreb, Županja), te Bosne i Hercegovine (Travnik/Mostar, Zenica).

Među sudionicima natječaja je jedan maturant gimnazije, nekoliko studenata diplomskog studija komunikologije HKS-a, potom studenti preddiplomskog studija psihologije i medicine na HKS-u. Također tu su i studenti Filozofsko-teološkom studiju, diplomskog studije Teološko-religijskih znanosti i Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, potom student glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji, student Medicinskog fakulteta u Mostaru. Na natječaju su sudjelovali i apsolvent prvostupnik prehrambene tehnologije – diplomski studij Znanost o hrani i nutricionizam u Osijeku, kao i oni koji su završili studij (Filozofski fakultet Rijeka, Hrvatsko katoličko sveučilište, Fakultet političnih znanosti (politologija, novinarstvo), Ekonomski fakultet Split, studij socijalnog rada Pravnog fakulteta Zagreb). Dio sudionika je zaposlen u medijskim kućama, ili pak privatnom sektoru.


Ovime Hrvatsko društvo katoličkih novinara nastavlja tradiciju poticanja mladih na promišljanje o temama koje su vezane uz katolički socijalni nauk i poruku koju Papa svake godine o blagdanu sv. Franje Saleškoga upućuje novinarima i javnosti, kao i na njihovo uključenje u katoličke medije.

Tekst i foto: Marija Belošević