Umro don Rudolf Belko, član HDKN-a

U Zagrebu je 18. siječnja 2021. u 68. godini života, 49. godini redovničkih zavjeta i 39. godini svećeništva preminuo don Rudolf Belko, salezijanac svećenik, član HDKN-a.

Don Rudolf Belko, salezijanac svećenik, rođen je 23. lipnja 1953. u Mariji Bistrici od oca Tome i majke Milke. Nakon završene osmogodišnje škole u Mariji Bistrici odlučio se za svećenički poziv. Jednu je godinu bio u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati, a zatim odlučuje postati salezijanac.

Prve redovničke zavjete u Salezijanskoj družbi polaže u Rijeci 15. kolovoza 1972., gdje nakon dvije godine uspješno završava Salezijansku srednju školu za spremanje svećenika. 24. svibnja 1982. kardinal Franjo Kuharić zaredio ga je za svećenika u Zagrebu.

Kao svećenik vršio je razne službe: bio je pomoćnik magistra asistenta novaka i predavač u novicijatu, predavač zemljopisa u Salezijanskoj srednjoj školi za spremanje svećenika u Rijeci, kapelan u župama Marije Pomoćnice i Presvetog Otkupitelja te ekonom u Salezijanskom zavodu u Rijeci, član ekipe za pastoral mladih u Salezijanskoj provinciji te kapelan u župi sv. Ivana Bosca u Zagrebu u Podsusedu. Godinu dana bio je dušobrižnik i koordinator skauta na nacionalnoj razini u Hrvatskoj.

U proljeće 1994. nekoliko je tjedana na ispomoći u Župi sv. Petra i Pavla u Siegenu u Njemačkoj. Tada vjerojatno nije ni slutio da je to tek početak njegovo upoznavanja s Crkvom i pastoralom u toj zemlji.

Od 1996. godine započinje njegov rad među hrvatskim iseljenicima u Njemačkoj. U početku je dušobrižnik, a od 2005. do 2010. i voditelj Hrvatske katoličke misije Nürnberg. Ujesen 2010. godine seli se na zapad Njemačke i preuzima vodstvo Hrvatske katoličke misije u Saarbrückenu. Nekoliko je godina bio provincijalni delegat za pastoral inozemaca u Hrvatskoj salezijanskoj provinciji te je kao takav 1998. sudjelovao i na 10. provincijalnom saboru Hrvatske salezijanske provincije u Zagrebu na Knežiji.

Kad je 2015. godine teško obolio, zbog daljnjeg liječenja nakratko boravi u Karlsruheu, a zatim se vraća u Zagreb na Knežiju. Iako se nije u potpunosti izliječio od raka, već 2016. spremno pomaže u pastoralu u župi Marije Pomoćnice, a od jeseni 2016. sve do svoje smrti kao župnik animira i vodi pastoralnu skrb za vjernike u župi sv. Ivana Bosca u Podsusedu u Zagrebu.

Gdje god je boravio svojom je veselom naravi, uvijek spreman na pomoć drugome, ali i svojom visokom i snažnom pojavom te dubokim glasom, spremnošću za šalu, druženje, pjevanje i sviranje (tamburica, bas…) privlačio i stare i mlade. Prije par tjedana bolest se ponovno jasno očitovala tako da je zbog potrebe za posebnom njegom u srijedu 13. siječnja prebačen među stariju i bolesnu braću u salezijansku zajednicu na Jarunu, gdje je i umro 18. siječnja 2021. rano ujutro.

Župljani u Podsusedu oprostit će se od svog pokojnog župnika u utorak, 19. siječnja navečer na svetoj misi u 18:30 sati. Sprovod pokojnog don Rudolfa Belka bit će u srijedu 20. siječnja u 10 sati na zagrebačkom groblju Miroševac. Sveta misa zadušnica služit će se poslije sprovoda u 11:30 sati u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu.

Izvor: donbosco.hr