Proslavljen 54. Svjetski dana sredstava društvenih komunikacija

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) 22. svibnja 2020. proslavljen je 54. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, u organizaciji Odjela za komunikologiju HKS-a, Odbora Hrvatske biskupske konferencije za sredstva društvenih komunikacija i Hrvatskog društva katoličkih novinara (HDKN). Tema ovogodišnjeg obilježavanja je Online komunikacija Crkve – izazovi i prilike.

Foto: Marija Belošević

Na samom početku domaćin, rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić, održao je pozdravni govor. Izrazio je dobrodošlicu svim sudionicima i onima koji prate program preko elektroničkih medija. Prof. Tanjić rekao je kako su Sveučilište, društvo i Crkva “u izvanrednim okolnostima upotrijebili mogućnosti tehnologije na najbolji mogući način. Naravno, svjesni riječi pape Franje” kako Crkva nije i ne može biti virtualna stvarnost.

Potom je mons. dr. sc. Petar Palić održao uvodno predavanje o temi susreta. Podsjetio je na riječi sv. Ivana XXIII. s otvaranja Drugoga vatikanskog koncila o potrebi razlikovanja poklada vjere i načina njegova naviještanja. Primijetio je da se u vrijeme pandemije koronavirusa dogodio “online” procvat pastoralnih inicijativa te izazvao različite stavove. Zaključio je da nam “online komunikacija poboljšava život, olakšava stvari, ali nikako ne može i ne bi smjela postati zamjena za stvarne kontakte”.

Osvrnuo se i na opasnost virtualizacije crkvenoga života na koju je nedavno upozorio Sveti Otac. “Papa Franjo nas, između ostalog, podsjeća da je komunikacija autentična ako gradi, a ne uništava, te ako je ponizna u traženju istine”. Mons. Palić je zaključio „da će situacija s koronavirusom promijeniti dosta toga i u društvu i u Crkvi” te će u budućnosti neke stvari trebati zadržati, a suvišne odbaciti.

Uvodno izlaganje održao je i pročelnik Odjela za komunikologiju HKS-a prof. dr. sc. Jerko Valković. Izrazio je zadovoljstvo što se unatoč specifičnim okolnostima i ove godine obilježava Dan sredstava društvenih komunikacija i to s aktualnom temom. Osvrnuo se na današnju raspravu o prijenosima svetih misa te rekao kako su oni zapravo bili među najstarijim oblicima radijskih i televizijskih programa. Bili su prihvaćeni bez poteškoća od strane medija jer nisu zahtijevali profesionalne glumce ni scenarije.

Izložio je i nekoliko teoloških pogleda na pitanja o profaniranju mise i o naravi sudjelovanju onih koji prate misu preko medija. Zaključio je kako “medij ne promatra stvarnost kako ju promatra obred, jer se medij zaustavlja samo na vanjskim znakovima, na samoj obrednosti, te ne zahvaća i ne prikazuje stvarnost kako ju promatra obred, odnosno, kako ju doživljava sudionik obreda… Mediji imaju u vidu gledatelje, a obred ne stvara gledatelje već poziva na sudjelovanje.“

Slijedio je okrugli stol (uz izravan prijenos na YouTube kanalu HKS-a: https://youtu.be/b1ZAU5wyUyo), na kojemu su sudjelovali fra Ivan Marija Lotar, pokretač Instagram profila @askfrapriest, Marin Miletić, katolički vloger i kolumnist, dr. sc. Odilon-Gbènoukpo Singbo, kapelan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, suorganizator YouTube prijenosa misa iz kapelice HKS-a, don Ivan Šibalić, SDB, pokretač aplikacije Nova Eva te moderator dr. sc. Anto Mikić, docent na Odjelu za komunikologiju HKS-a.

Nakon rasprave dobitnicima su dodijeljene godišnje nagrade HDKN-a. Dr. sc. Suzana Peran, poslijedoktorandica na Odjelu za komunikologiju HKS-a i predsjednica HDKN-a, pročitala je imena nagrađenih i iznijela njihove zasluge za nagrade i priznanja. Nagrade je uručio mons. dr. sc. Petar Palić, predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija.

Zahvalu u ime svih nagrađenih izrekao je dobitnik nagrade za životno djelo HDKN-a don Anton Šuljić.

[Ovogodišnji nagrađeni su… https://www.hdkn.hr/dobitnici-nagrada-i-priznanja-hdkn-a-2020/]

Foto: Marija Belošević