Proslava Dana medija 2018.

Katolički novinari proslavili Svjetski dan sredstava društvene komunikacije, uz dodjele nagrada i priznanja

U prigodi proslave 52. Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije, Hrvatsko društvo katoličkih novinara je u srijedu 16. svibnja u „Plavoj dvorani“ Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu posebnim programom obilježilo dan, te dodijelilo nagrade i priznanja.

Uz članove društva, laureate, medijske djelatnike u svjetovnim medijima, susretu je nazočio i predsjednik  Odbora HBK za  sredstva društvenih komunikacija riječki nadbiskup Ivan Devčić, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže (HKM) mons. Fabijan Svalina, glavni urednik HKM Siniša Kovačić, izaslanica predsjednice Hrvatske redovničke konferencije s. Ane Marije Antolović, članica Vijeća provincijalna glavarica Hrvatske provincije uršulinki Rimske unije s. Ksenija Leko, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. mr. Borna Puškarić, kao i provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Mandića fra Jure Šarčević.

Pozdravljajući okupljene, nadbiskup Devčić je u ime biskupa i svih crkvenih djelatnika zahvalio novinarima za njihovo djelovanje koje se jako poklapa s poslanjem Crkve, jer i Crkva je medij. „Ona je Božji, svi smo mi Božji mediji u onoj mjeri u kojoj djelujemo po Božjoj, a nadam se da nam je svima stalo do širenja istine, ljubavi, sloge, a ne do lažnih vijesti o kojima Sveti Otac piše ove godine za svjetski dan medija. Na nama je svima da se trudimo da pišemo, jer Isus kaže da će nas samo istina osloboditi, a mediji služe da čovjeka oslobađaju, ali to mogu samo u onoj mjeri u kojoj služe istini i prenose istinu“. Nadbiskup Devčić je spomenuo i Hrvatsku katoličku mrežu, te je izrazio nadu da će ona doprinijeti umrežavanju i povezivanju Crkve u Hrvatskoj, a posredstvom Crkve da će biti i graditelj zajedništva i u društvu, te da će služiti prevladavanju nesporazuma i podijeljenosti u našemu društvu – prenosi IKA.

Predsjednica HDKN-a dr. sc. Suzana Peran je podsjetila kako, društvo želi povezani ono što je staro i novo da bi nastalo nešto dobro, a u tom smislu je i nagrada za životno djelo kojom se vrednuje sve što su pojedinci utkali u život medija i Crkve. „Fra Bono, ovogodišnji dobitnik nagrade, medijski je djelovao kao urednik i kolumnist, ali je i sa svoga znanstvenoga i teološkog stajališta promišljao i promicao dijalog između Crkve i medija, i dijalog unutar Crkve na tragu Drugoga vatikanskog sabora“.

Naglasila je kako je smisao HDKN-a  koje je osnovano još 1989. okupljati sve one koji se bave stvaranjem vjerskih sadržaja, ali i one koji su izdavači i vlasnici i koji poučavaju i proučavaju o katoličkim medijima, i profesore novinarstva.

Vjerujem da će i ovaj susret, na kojem ćemo promišljati temu lažnih vijesti, ali i podijeliti nagrade i pokazati što sve imamo unutar Crkve na području komunikacija, biti prilog tomu zajedništvu, da se boje razumijemo da bolje surađujemo, rekla je Peran.

Nagrade i priznanja laureatima su uručili nadbiskup Devčić i predsjednica HDKN-a dr. Peran.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je fra Boni Zvonimiru Šagiju, OFMCap. za dugogodišnji medijski rad u širenju radosne vijesti na tragu Drugoga vatikanskog sabora. Fra Bono je od početaka član Hrvatskog društva katoličkih novinara, unatoč poodmakloj dobi i dalje redovno iz mjeseca u mjesec ispisuje kolumnu na stranicama Kršćanske obiteljske revije KANA.  Uz to aktivan je sudionik raznih rasprava s temama posebice o nazočnosti vjere u javnom govoru i pisanoj riječi. Valja podsjetiti i da je od 1987. do 1992. glavni i odgovorni urednik AKSA-e (Aktualnosti Kršćanske sadašnjosti), a od 1993. do 2002. godine glavni urednik revije za propovjednike Služba Riječi, koju izdaje također Kršćanska sadašnjost.

Zahvaljujući na nagradi, fra Bono je podsjetio, kako je veći dio njegova djelovanja na ovom području vezan uz područje kada nije bilo moguće javno nastupati kao danas. Ohrabrujući osobito mlade koji danas imaju više mogućnosti za djelovanje u javnom prostoru, podsjetio je i na početke Društva. „To su bila vremena početka slobode koja se očitovala i u crkvenim medijima“.

Dobitnik godišnje nagrade je Marin Miletić za pokretanje i osmišljavanje programa Radio skaut, te upućivanje mladih u rad s medijima. Riječ je o radiju koji je pokrenuo sa Zdrugom katoličkih skauta na zasadama: istraživačko novinarstvo, otvaranje novih tema, komunikacija sa slušateljima, dijalog koji će uvažavati suprotstavljena stajališta. I ovim projektom radi na promicanju volonterskog rada, a kod mladih razvija osjećaj za odgovornost u društvo. Svojim nastupima doprinosi mijenjanju percepcije katolika u javnom medijskom prostoru. Miletić je u zahvalnoj riječi spomenuo, kako je kroz svoje djelovanje u svjetovnim medijima uvijek sanjao da i skauti imaju svoj radio i televiziju. „Krenuli smo malim koracima. No svi veliki su nekad bili mali, i dokle god je čovjek svjestan svoje malenosti pred Bogom, onda je Bog taj koji je velik i koji dopušta da se i mi maleni razvijemo pred njim. Zahvaljujem dragome Bogu što preko katoličkih skauta širi istinu a ne ‘fake news’ po cijeloj Domovini, a i šire“.

Klara Jakobović, studentica treće godine povijesti i komunikologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu za rad „’Istina će vas osloboditi’ (Iv 8, 32). Fake news i novinarstvo mira“. Kratko je napomenula, kako će joj ova nagrada biti poticaj za daljnji rad i učenje.

Prateći širenje Radosne vijesti putem novih komunikacijskih kanala, HDKN je drugu godinu za redom dodijelilo nagradu za mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem, i to stranici Hrvatske redovničke konferencije: www.redovnistvo.hr.

Ta stranica, osim što donosi vijesti iz života redovničkih zajednica, daje i potpuni pregled nazočnosti redovnica i redovnika u Crkvi u Hrvata. Skupina entuzijasta napravila je i korak dalje te razvila aplikaciju za pametne telefone „Susret Zovem Te“ u želji da se mladima približi duhovni poziv, da im se sadržaji koji govore o duhovnom pozivu dadnu na „dlan“ na inovativan i mladenački zanimljiv način koji odgovara njihovim navikama praćenja sadržaja u medijima. Iza ove aplikacije stoje stvarni redovnici i redovnice, iskusni u pastoralu zvanja i spremni odgovoriti na pitanja mladih, uputiti ih u izgradnji duhovnog poziva.

Primajući nagradu, glavni urednik Marinko Nikolić podsjetio je kako su redovnici i redovnice još 1997. godine počeli razgovarati o internetu, i brzo su napravili stranicu.

Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo je i priznanja katoličkim glasilima, odnosno redakcijama koje su tijekom svoga postojanja i izlaženja dala izniman doprinos razvoju katoličkog novinarstva, a ove godine obilježavaju godišnjice. Za 145 godina od utemeljenja priznanje je dodijeljeno „Glasniku sv. Josipa – listu štovatelja sv. Josipa“.

Izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost, d.o.o. dobitnica je priznanja o 50. obljetnici utemeljenja. Zahvaljujući na priznanju, zamjenik direktora don Anton Šuljić je podsjetio kako je KS u tih 50 godina objavila više od 7000 novih naslova – bez periodike i ponovljenih izdanja, te sve pozvao na proslavu 12. lipnja.

Primajući priznanje za 45 godina izlaženja „Vijesti“ i Informativnog glasila Hrvatske redovničke  konferencije, s. Ksenija Leko je posebno izrekla zahvalu Bogu za društvo koje nosi predznak „hrvatsko“ i „katoličko“, te izrazila nadu da će i nadalje širiti istinu.

„Živa zajednica” mjesečnik hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj dobitnik je priznanja za 40 godina izlaženja.

„Svjetlo riječi“ – list za vjeru, društvo i kulturu, dobitnik je priznanja za 35 godina izlaženja. Preuzimajući priznanje definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene  fra Zdravko Dadić je podsjetio kako je osoba koja je dala ime ovome listu, fra Ladislav Fišić preminuo početkom svibnja. „Mi želimo da njegovo svjetlo i Riječ Božja i dalje živi u ovome svijetu“.

Primajući priznanje za 25 godina postojanja Informativne katoličke agencije, glavna urednica Suzana Peran je zahvalila prisutnima, jer je većina njih tijekom svih tih godina na razne načine surađivala s agencijom. Izrazila je nadu nastavka suradnje kroz novu formu, Hrvatsku katoličku mrežu, kako bi svi zajedno rasli u profesionalnom i duhovnom vidu.

Emisiji HKR-a „Sacro ritam“ dodijeljeno je priznanje za 20 godina postojanja. Glazbeni urednik na HKR-u Slavko Nedić zahvalio svima koji stvaraju duhovnu glazbu, jer zbog njih scena je bogata.

Preuzimajući priznanje za 15 godina emitiranja Radio Marije Srbije, Nikola Jaramazović glavni koordinator je naglasio da je to jedini katolički radio, odnosno jedini medij koji producira i emitira katolički program na hrvatskom jeziku u Srbiji. „Hvala vam, ovo nam puno znači i jedan je vjetar u leđa“.

„Prilika” mjesečni magazin Glasa Koncila izlazi deset godina, a taj mali jubilej glavni urednik Branimir Stanić  je označio jednom riječju „zagrljaj“, „deset godina zagrljaja Glasa Koncila u kojem se nalazi i magazin Prilika“, te podsjetio kako se magazin koji je suprotnost onome što se naziva lažna vijest stvaraju stručnjaci s različitih područja, uglavnom laici.

Primajući priznanje za deset godina izlaženja informativnog biltena za promicanje kauze službenica Božjih s. Jule Ivanišević i četiriju susestara „Drinske mučenice“ vicepostulatorica kauze i urednica biltena s. Ozana Krajačić istaknula je kako je i to promocija blaženica, za njihovu vjernost.

Priznanje je dodijeljeno u Udruzi za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ za 10 godina medijskog djelovanja.

Primajući priznanje predsjednica udruge Tanja Baran je rekla „da mi nismo komunicirali, vi ne biste za nas znali, a opet da smo i ne znam koliko komunicirali, a da svi vi mediji niste prepoznavali rad te udruge, opet se ne bi za nas znalo. Dakle bili smo u lijepoj simbiozi“.

Na kraju je riječ zahvale svima koji su došli podržati kolege dobitnike nagrada i priznanja izrekla predsjednica HDKN-a dr. Suzana Peran, te izrazila želju da ovi godišnji susreti budu prilika da „više međusobno komuniciramo, da se više prepoznajemo u različitim područjima i vrijednostima koje želimo širiti“.

Glazbeno je program obogatio Bogoslovski oktet pod ravnanjem Ivona Fabijanca.