Brane Vrbić

Predbožićni susret i duhovna obnova

Predbožićni susret i duhovna obnova Hrvatskoga društva katoličkih novinara održana je u kapucinskom samostanu u zagrebačkoj Donjoj Dubravi. Kao i za vrijeme ranijih susreta, i ovoga puta je praćenje susreta bilo omogućeno i putem platforme ZOOM, te se tako krug slušatelja proširio na razne dijelove Hrvatske i Slovenije.

Nakon pozdravnih riječi predsjednice Društva, Suzane Peran, uvodni nagovor održao je duhovni asistent fra Jure Šarčević, OFMCap. On je u središte svoga promišljanja stavio naglasak na promjenu slike koju imamo o Bogu, potom misterij utjelovljenja, te istinu o čovjeku. Sve je potaknuo, da u svako, a osobito u ovo vrijeme pripreme za dolazak Gospodnji, shvatimo da što smo bliže Kristu, više smo ljudi.

U ovoj prigodi s okupljenima je osvrt na nedavni jednomjesečni boravak u Ugandi podijelio član Društva Brane Vrbić.

On je posjetio hrvatskoga misionara vlč. Gabrijela Jukića, rodom iz Žepča, koji djeluje u župi Morulem, biskupija Kotido. Vrbić i s. Jelica Jukić, rođena sestra misionara, inače i medicinska sestra, tijekom boravka susreli su se s učenicima i nastavnicima, posjećivali su bolesne, pomagali u svemu što je bilo potrebno.

U uvodnom dijelu, Vrbić je kratko predstavio zemljopisni smještaj Ugande, te se posebno osvrnuo na stanovništvo. Oko 80% je mlađe od 30 godina starosti, a starije osobe gotovo da se ne mogu susresti. Prema vjerskoj pripadnosti oko 40% je katolika, 32% protestanata, 13,7% su muslimani i 11,1% pentekostalci. Župa na kojoj djeluje vlč. Jukić broji oko 40.000 vjernika. Mnoga djeca ne idu u školu zbog udaljenosti i neimaštine. Hrana je skromna, a veliki je problem s vodom. Osim siromaštva, veliki su problem mladenačke trudnoće i AIDS. Usred Afrike nalazi se dispanzer „Mara Jukić“, koji je otvorio hrvatski misionar i nazvao ga po ženi iz Žepča koja je umrla na glasu svetosti.

Vrbić se osvrnuo i na misna slavlja koja se odlikuju radosnim pjevanjem, te posebno naglasio radost na licima djece i svih koji se susreću. „Narod su vrlo drag, veseo, unatoč teškim uvjetima života. Duboko me dirnula Afrika“, rekao je Vrbić.

Posjet hrvatskom misionaru vlč. Gabrijelu Jukiću u Ugandi

Na pitanje prisutnih oko priprema, naglasio je da su pripreme vrlo bitne, jer u suprotnom oni koju odu kao volonteri mogu se brzo razočarati. Prisutne je potaknuo da mole za misionare. „To je nešto što može svatko učiniti. Bio bi sretan, kada bi nakon ovog večerašnjeg susreta, svaki prisutan izmolio barem jednu Zdravo Mariju. Osim molitve, i svaka druga pomoć je dobrodošla, bez obzira kojem misionaru odlučite pomoći.“

Nakon međusobnog tradicionalnog darivanja, susret je završen zajedničkim agape.

Na kraju susreta su članovi Društva potaknuti da tijekom ovoga došašća, prema vlastitim mogućnostima, doniraju za djelovanja misionara u Ugandi.

Foto i tekst: Marija Belošević