Skupština HDKN 2024.

Održana skupština Hrvatskoga društva katoličkih novinara

Redovna godišnja skupština Hrvatskoga društva katoličkih novinara održana je u četvrtak, 14. ožujka 2024. godine u samostanu Sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu.

U rad skupštine, na kojoj su se okupili članovi iz raznih dijelova Hrvatske, a virtualno putem platforme ZOOM uključili i članovi iz Bosne i Hercegovine, Francuske i Italije, prigodnim nagovorom i molitvom uveo je duhovni asistent Društva fra Jure Šarčević, OFMCap.

Predsjednica Društva dr. sc. Suzana Peran pozdravila je sve članove pristigle iz raznih dijelova Hrvatske, kao i članove iz Bosne i Hercegovine, Francuske i Italije koji su se uključili u rad skupštine virtualno putem platforme ZOOM. Posebno je pozdravila najstarijeg člana HDKN-a, Aldu Sinkovića.

U osvrtu na proteklu godinu, Peran je podsjetila kako je prošlogodišnja skupština održana u Grkokatoličkom sjemeništu u Zagrebu, U okviru skupštine, predstojnik Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije preč. Tomislav Hačko održao je predavanje s temom „Vez liturgije i medija“, nakon skupštine vladika Milan Stipić predvodio liturgiju i molitvu za sve pokojne članove HDKN-a.

Prošla godina, bila je godina velikana hrvatskoga novinarskog pera. U tom vidu su održani susreti s predstavljanjem knjige u Splitu, Rijeci i Zadru članice Društva dr. Silvane Burilović Crnov o Smiljani Rendić. Kao supredstavljači sudjelovali su potpredsjednik Društva Neno Kužina i tajnica Marija Belošević. U suradnji s Hrvatskom provincijkom sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Društvo je obilježilo 100. obljetnicu rođenja i 40. smrti fra Ivona Ćuka, OFMConv. Nakon mise zadušnice koju je predvodio provincijalni ministar fra Miljenko Hontić, OFMConv. održan je okrugli stol na kojem su osvrt na život i djelo fra Ivona predstavili fra Ljudevit Maračić, OFMConv., Neno Kužina i fra Ivan Bradarić, OFMConv.

Tradicionalno u suradnji s Vijećem za medije HBK i Odjelom za komunikologiju HKS-a obilježen je Međunarodni dan sredstava društvenih komunikacija. Tom prigodom Društvo je dodijelilo nagrade i priznanja. Nagradu za životno djelo dobio je fra Karolj Harmath, OFM, a godišnju nagradu fra Miljenko Stojić, dok je mrežna stranica Svjetla riječi proglašena najboljom stranicom s kršćanskim sadržajem. 

Društvo se i u protekloj godini uključilo u nacionalnu manifestaciju „Noć knjige“, te su predstavljene knjige čiji su autori članovi HDKN-a.

Od sredine 2023. godine Društvo je uključeno u projekt „Kritička analiza dezinformacija o vjerskim temama“ Riječ je o projektu koji se ostvaruje zajedno s HKS-om i HKR-om uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije u okviru mjere „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“. Vezano uz projekt, na mrežnoj stranici www.hdkn.hr kreirana je rubrika „Provjereno i vjerodostojno“.

U prosincu, o svetkovini Bezgrešne raspisan je natječaj za mlade s temom vezanom uz umjetnu inteligenciju.

Protekle godine, organizirane su dvije duhovne obnove. Korizmenu je predvodio misionar u Boliviji fra Ivica Vrbić, OFMCap., a članovi su bili potaknuti dati doprinos projektu “Kruh svoj s gladnima podijeli”. Adventsku obnovu predvodio je fra Jure Šarčević, OFMCap., a Brane Vrbić predstavio je svoj boravak u misijama u Tanzaniji, što je bio poticaj za pomoć franjevkama koje tamo djeluju.

Nažalost Društvo je izgubilo dva dugogodišnja člana koji su preminuli vlč. Slavka Vranjkovića i don Niku Šošića, SDB.

Financijsko izvješće podnijela je tajnica Društva Marija Belošević.

U dijelu skupštine posvećene planovima u 2024. godini, istaknute su tribine, potom uključivanje u „Noć knjige“ (23. travnja), proslava Svjetskog dana društvenih komunikacija u Hrvatskoj, kao i sudjelovanje na proslavi u BiH, dodjela nagrada i priznanja, kao i nastavak projekta „KAT“ (do veljače 2025. Posebno je naglašeno, kako se ove godine navršava 10 godina od smrti prvoga predsjednika Društva fra Mirka Mataušića, OFM, te se tom prigodom planira okrugli stol u suradnji s Hrvatskom franjevačkom provincijom sv. Ćirila i Metoda, HKS-om i Fakultetom hrvatskih studija, Odjel komunikologije. U planu su i duhovne obnove, kao i studijska putovanja, uključujući i pripremu za sudjelovanje na Jubileju novinara u siječnju 2025.

Uz planove za rad u 2024., predstavljen je i financijski plan.

U ovoj prigodi proglašeni su rezultati natječaja za mlade s temom „Umjetna inteligencija i mudrost srca za ispunjenu ljudsku komunikaciju“. Mladima u dobi od 18 do 30 godina starosti predloženo je promišljanje nad porukama Pape Franje za Svjetski dan mira i Svjetski dan društvenih komunikacija. Na natječaju su sudjelovali mladi iz Hrvatske Kostajnice, Osijeka, Rijeke, Tomislavgrada, Zagreba i Zenice. Pristigle radove vrednovali su članovi Upravnog odbora HDKN-a.

Dobitnik prve nagrade je Mario Šantić, maturant Katoličkog školskog centra sv. Pavao iz Zenice. Druga nagrada dodijeljena je Luki Pasancu studentu Fakulteta hrvatskih studija, smjer komunikologija, a treća nagrada Darwinu Beletiću, ekonomisti iz Rijeke.

U ime dobitnika i sudionika natječaja okupljenima se putem ZOOM-a obratio Mario Šantić, koji je posvjedočio kako je tema iziskivala dosta promišljanja, a on je u središte rada stavio umjetnu inteligenciju i mudrost uma. Naglasio je, kako umjetna inteligencija radi mnogo, no bez emocija, pa stoga koliko god pomagala, ne može zamijeniti komunikaciju između čovjeka i čovjeka.

 Na kraju radnog dijela, s Cecilija Milković kratko je predstavila djelovanja Klanjateljica Krvi Kristove s posebnim naglaskom na karitativan rad i djelovanje Zaklade „Marija De Mattias“. Društvo u ovo korizmeno vrijeme potiče svoje članove, da prema vlastitim mogućnostima daju potporu Zakladi www.zaklada-mdm.hr, koja između ostaloga dodjeljuje stipendije studentima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Marija Belošević