Održana skupština HDKN-a

Godišnja skupština katoličkih novinara

U drugom dijelu skupštine predavanje „Komunicirati nadu i povjerenje u našem vremenu” održao je Branimir Stanić, zamjenik gl. urednika Glasa Koncila

Skupaština HDKN 2017.

Godišnja skupština Hrvatskoga društva katoličkih novinara (HDKN) održana je 26. siječnja u pastoralnom centru Dom Bl. Alojzija Stepinca župe sv. Petra, ap. u Zagrebu. U uvodnoj molitvi, članovi su se prisjetili članice Želimire Valentinčić preminule sredinom prošle godine, kao i don Ante Bakovića koji je preminuo na dan skupštine.
Podnoseći izvješće o radu, predsjednica dr. Suzana Peran podsjetila je kako je Društvo tijekom prošle godine s više programa pratilo tijek Godine milosrđa. Tako je u tematskom dijelu prošlogodišnje izborne skupštine duhovnik dr. Fra Darko Tepert, OFM, održao promišljanje o temi „Biti milosrdan kao Otac – u medijima”. U povodu proslave 50. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija dodijeljene su nagrade zaslužnim pojedincima, te glasilima koja slave visoke obljetnice. Prvi puta je dodijeljena posebna nagrada za mlade novinare, a u natječaju je bila zadana tema „Milosrdni poput Oca”. U toj prigodi je osvrt na Papinu poruku u povodu Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija koja je također bila u duhu Godine održala dr. Dubravka Petrović Štefanac iz Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve. U istom duhu bila je i adventska duhovna obnova s temom „Što nakon Godine milosrđa” o kojoj su govorili dr. Tepert i fra Siniša Pucić. Tom nizu svakako valja dodati i dolazak moći sv. Leopolda Bogdana Mandića, jednog od zaštitnika Godine milosrđa. U dijelu medijskog praćenja bilo je angažirano više članova Društva. Održana je i vrlo posjećena tribina o Majci Tereziji na kojoj je sudjelovao njezin biograf i poznati novinar don Lush Gjergji, te voditelj Albanske katoličke misije u Hrvatskoj don Krist Gjergji. Predsjednica Društva se osvrnula i na brojne aktivnosti članova Društva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Financijsko izvješće podnijela je tajnica Društva Marija Belošević.

Od aktivnosti Društva u ovoj godini istaknuto je: raspisivanje i dodjeljivanje nagrada s posebnim naglaskom na mlade. U povodu Susreta hrvatske katoličke mladeži organizirat će se studijsko putovanje u Vukovar, a u planu je i studijsko putovanje u Šibenik. U povodu Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija obilježit će se 25 godina djelovanja Društva s predstavljanjem zbornika radova, te jednodnevnim simpozijem. U planu je i bliža suradnja s inozemnim strukovnim udrugama, kao i sa SIGNIS-om.

Branimir Stanić

U tematskom dijelu skupštine, kako prenosi IKA, predavanje „Komunicirati nadu i povjerenje u našem vremenu” održao je Branimir Stanić, zamjenik gl. urednika Glasa Koncila. Predavač je u duhu ovogodišnje Papine poruke posvijestio važnost medija, ali i samih novinara u današnjem vremenu. Podsjetio je na mnoge katoličke novinare u novijoj povijesti, poput Živka Kustića, Smiljane Rendić, Josipa Turčinovića, koji su imali novinarsku iskru, znali su napisati napetu novinarsku priču, ali su svojim pisanjem pronosili dobro. Govoreći o važnosti promicanja dobrih priča, osvrnuo se i na djelovanje tjednika Glas Koncila. Kratko je predstavio i obnovljeni portal Glasa Koncila, istaknuvši da se željelo pomoći dobrim vijestima, promišljanjima i analizama da ne ostanu zatočene samo na stranicama novina, nego s njima doprijeti do šireg kruga korisnika. Stanić je na kraju okupljenim novinarima poručio: „Suočavamo se s poteškoćama, ali se i dalje nadamo. Tražimo rješenja, ono što je Papa sugerirao i u ovoj Poruci, i želimo se nadati: jer Papa kaže da je nada najponiznija vrlina, ‘jer ostaje skrivena u naborima života, ali je poput kvasca koji ukvasa čitavo tijesto.’ Kvasac i dobra pšenica – katolički novinari i dobre vijesti, mislim da u budućnosti ne može biti loše”.

Nakon skupštine članovi su sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je u crkvi Sv. Petra, ap. u koncelebraciji sa šestoricom svećenika članova Društva i domaćim župnikom preč. Josipom Golubićem predvodio dr. Krunoslav Novak.

(Izvor: IKA-Zagreb)