Skupština HDKN 2019.

Održana izborna skupština Društva 2019.

Hrvatsko društvo katoličkih novinara održalo je u subotu 23. veljače u dvorani bl. Augustina Kažotića samostana Kraljice sv. krunice u Zagrebu svoju izbornu skupštinu.

Skupština HDKN 2019.

Riječ dobrodošlice okupljenima uputio je prior samostana fr. Ivan Mateljan, OP, nakon čega je uvodnu molitvu i prigodni nagovor uz ovogodišnju poruku Pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije održao duhovnik Društva dr. sc. fra Darko Tepert, OFM. [Nagovor-duhovnika-Skupstina-2019.pdf]

Skupština HDKN 2019.

Uslijedilo je izvješće predsjednice dr. sc. Suzane Peran  jednogodišnjem radu Društva u kojem je posebno istaknuta prošlogodišnja proslava Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije do dodjela nagrada i priznanja. Prošle godine članovi Društva su imali prigode čuti i dva stručna predavanja. Nakon radnoga dijela prošlogodišnje skupštine predavanje vezano poruku pape Franje za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije „’Istina će vas osloboditi’ (Iv 8,32). Lažne vijesti i novinarstvo za mir“ održao je prof. dr. sc. mons. Stjepan Baloban (KBF). U prigodi proslave samoga Dana, doc. prof. dr, Jelena Jurišić (Hrvatski studiji) govorila je o temi „Novinarstvo pred izazovima lažnih vijesti“.

Skupština HDKN 2019.

U protekloj godini Društvo je u suradnji s Teovizijom objavilo zbornik radova „Novinarstvo pred izazovom Radosne vijesti. Uloga i mjesto katoličkih medija u Crkvi i u društvu“ u kojem su predstavljeni radovi koji su održani tijekom niza godina u raznim prigodama organiziranima od strane samoga Društva.

Financijsko izvješće članovima je predstavila tajnica Marija Belošević.

Skupština HDKN 2019.

U izbornom dijelu skupštine izabrano je novo vodstvo. Za predsjednicu Društva većinom glasova izabrana je dr. sc. Suzana Peran. Neno Kužina je većinom glasova izabran za potpredsjednika, dok je jednoglasno za tajnicu izabrana Marija Belošević. Većinom glasova za članove Upravnog odbora izabrani su fra Marijan Karaula, OFM, Gordana Krizman, Lejdi Oreb i Ante Peran, a za članove Nadzornoga odbora dr. sc. Katica Knezović, Nikola Kuzmičić, Slavko Nedić, Marko Puškarić i Tomislav Šovagović. Kao članovi Suda časti jednoglasno su izabrani don Rudolf  Belko, SDB, fra Vjenceslav Janjić, OFM i vlč. Josip Kos.

Skupština HDKN 2019.

Završni dio skupštine bio je posvećen aktivnostima u 2019. godini u kojoj se navršava važna obljetnica. Naime, 1989. su u tadašnjoj državi hrvatski katolički novinari osnovali zajedničko društvo sa slovenskim kolegama. Po osamostaljenju Hrvatske, nastalo je i sadašnje društvo.

Predloženo je da se ova obljetnica s naglaskom na posvješćivanje razloga osnivanja društva prije 30 godina obilježi okruglim stolom. Također je naglašeno kako je u današnje vrijeme vrlo izazovna tema „Tema „Ima li senzacionalizma u katoličkim medijima“, pa je predloženo da se i s tom temom organizira okrugli stol. Spomenute su i druge tribine „Stepinac i mediji“, kao i o djelovanju fra Ivonu Ćuku, OFMConv. U ovoj godini Društvo planira zajedno s Hrvatskim studijima i Katoličkim bogoslovnim fakultetom obilježiti godišnjicu smrti utemeljitelja Društva prvog predsjednika dr. sc. fra Mirka Mataušića, OFM.

Uz samu proslavu Svjetskog dana društvenih komunikacija Društvo će dodijeliti nagrade i priznanja, a u planu je uz duhovne obnove i nogometni turnir humanitarnog karaktera. Također je predloženo, da se promisli rad s mladima i stipendiranje, te da se izvide mogućnosti oko mjesečnih okupljanja članova.

[Papina poruka Svjetski dan društvenih komunikacija 2019.]