Održana duhovna obnova za katoličke novinare

Godina milosrđa, logoČlanovi Hrvatskoga društva katoličkih novinara okupili su se u nedjelju 13. prosinca u Zagrebu na svojoj tradicionalnoj adventskoj duhovnoj obnovi. Duhovnik Društva dr. fra Darko Tepert u duhu upravo započete Izvanredne jubilarne godine milosrđa novinare je pozvao na promišljanje uz Lukino evanđelje.

Luka je poznat kao evanđelist milosrđa. Taj epitet je najviše zaslužio time što kod njega nalazimo tri prispodobe. Onu o izgubljenoj i nađenoj ovci nalazimo i kod drugih evanđelista, a tu su još i prispodoba o izgubljenoj i nađenoj drahmi, te o izgubljenom i nađenom sinu. Također, samo kod Luke imamo milosrdnog Samarijanca. On inzistira na milosrđu, pa se pitamo “zašto je to njemu važnije nego drugim evanđelistima”. Uspoređujući blaženstva, Tepert je rekao, kako nam se kod Luke očituje Božje milosrđe jer On je “dobrostiv i prema najvećim grešnicima”, “daje svima bez ograničenja”. Tako nam Luka stavlja za uzor Boga, tj. kako živjeti, da ne pitamo što čini i tko je taj drugi, kakvi su njegovi postupci prema meni i drugima, nego kako se ja odnosim prema drugima. Na pitanje tko je moj bližnji u prispodobi o Samarijancu tu nalazimo odgovor – “ti se trebaš učiniti bližnji drugome”.

U sklopu duhovne obnove tajnica Hrvatskoga društva katoličkih novinara Marija Belošević je foto-prezentacijom podsjetila na otvorenje Izvanredne jubilarne godine milosrđa u Rimu, 8. prosinca. Također je prisutne upoznala s hodočasničkim putovima u Rimu u ovoj Godini, te o prolasku samih Svetih vrata bazilike Sv. Petra.

Više o tome…