Noć knjige 2023.

Katolički novinari sudjelovali na „Noći knjige“

Hrvatsko društvo katoličkih novinara po četvrti put se uključilo u nacionalnu manifestaciju „Noć knjige“ predstavljanjem knjiga članova koje su objavljene 2022. i 2023. godine.

Program je održan u petak, 21. travnja 2023. u kapucinskom samostanu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu.

U ime domaćina, riječ dobrodošlice je izrekao provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šimić. On je izrazio radost, što po drugi puta ovaj samostan zahvaljujući suradnji s HDKN ugošćuje „Noć knjige“. Zahvalio je HDKN-u, što je ove godine u program uvršteno i predstavljanje kapucinskih izdanja.

Predsjednica HDKN-a doc. dr. sc. Suzana Peran je istaknula, kako je cilj sudjelovanja Društva u ovoj manifestaciji predstaviti knjige na kojima su radili članovi, te potaknuti na čitanje širu javnost.

Predstavljajući zbirku „Pod obranu se tvoju… – SOS-Kajdanka (skladbe – obradbe – stihovi) vlč. Anđelko Kaćunko je pojasnio kako su tu uvrštene skladbe nastale za potrebe zbora i tamburaškog orkestra MI Tamburica iz Hrvatskog Leskovca, kao i za zbor u Kompolju. U zbirci je sakupljeno 40 skladbi, a objavljena je u povodu 40. obljetnice autorova misništva.

Silvana Burilović Crnov predstavila je svoju knjigu „Smiljana Rendić – zlatno pero hrvatskoga novinarstva“, koju je u listopadu prošle godine kao prva knjiga u novopokrenutoj biblioteci “Znameniti katolički novinari” koja je zajednički projekt Glasa Koncila i HDKN-a. Pisanu ostavštinu Smiljane Rendić autorica je počela istraživati u pripremi doktorske disertacije, Tako je knjiga nastala na temelju analize Smiljaninih tekstova i privatnih pisama te razgovora s osobama koje su je poznavale i s njom surađivale. Na taj način knjiga osvjetljava do sada nedostatno proučavano razdoblje crkveno-medijskoga djelovanja i povijesti unutar Crkve u hrvatskome narodu prošloga stoljeća.

„Vječne poruke pokretnih slika“ 27 je u nizu knjiga Josipa Sanka Rabara, a objavljena je u veljači ove godine kod Naklade Bošković iz Splita. U zbirci “Vječne poruke pokretnih slika” sabrao je pedesetak kritika o filmovima koje je objavljivao u Veritasu od 2003. do 2007. godine. Rabar je naglasio, kako knjiga ne sadrži samo filmske kritike, već i misaone i filozofske oglede. Tekstovi su tematski raznoliki, ali vjerski inspirirani, „mnoštvo tema i različitih kvaliteta“ rekao je autor.

U ovoj prigodi, fra Jure Šarčević, OFMCap., predstavio je neka od posljednjih kapucinskih izdanja.

Na prvom mjestu je knjiga „Svjedoci svetosti Leopolda Bogdana Mandića“ objavljena o 80. obljetnici svečeve smrti, te uoči 40. obljetnice njegove kanonizacije. Knjiga je objavljena 2022. godine u suizdavaštvu Hrvatske kapucinske provincije i Kršćanske sadašnjosti, a donosi svjedočanstva iz kanonskog procesa.

„Franjevci kapucini 400 godina u Zagrebu 1618.-2018.“ velebno je zajedničko izdanje Hrvatske kapucinske provincije, Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Kršćanske sadašnjosti objavljeno 2022. Riječ je o zborniku radova znanstvenoga skupa održanog u prigodi velikoga jubileja.

Hrvatski kapucini su 2020. godine objavili i zbornik radova s znanstvenoga skupa „Štefan Zagrebec i njegovo djelo“ povodom 350. obljetnice njegova rođenja (1669 – 1742). U trinaest radova osvjetljeni su život i djelo najglasovitijega kapucina propovjednika iz razdoblja književnoga baroka u Zagrebačkoj biskupiji 18. stoljeća.  

Fra Jure Šarčević je kratko predstavio i knjigu-doktorski rad krčkog biskupa Ivice Petanjka „Mihael Anđeo Božidarević iz Dubrovnika OFMCap. (1653.-1729.). Propovjednik, diplomat, poglavar i duhovni vođa“. Knjiga po prvi put iznosi na vidjelo život i rad dubrovačkog franjevca kapucina, koji je na prijelazu 17. u 18. stoljeće djelovao na razini visokih struktura Katoličke Crkve u Europi. Ovo djelo je također zajedničko izdanje Hrvatske kapucinske provincije i Kršćanske sadašnjosti iz 2021. godine.

Fra Jure je prisutnima kao duhovno štivo posebno preporučio knjigu „Svakidašnje meditacije iz spisa sv. Lovre Brindiškoga“ koja je također zajedničko izdanje hrvatskih kapucina i KS-a (2020.). Knjiga ovog crkvenog naučitelja i kapucina objavljena je o 400. obljetnici njegove smrti.

Program je glazbeno obogatila skupina RiM pod vodstvom Slavka Nedića, člana Društva i glazbenog urednika na HKR-u, a voditeljica je bila Ivana Šimunić.

Tekst i foto: Marija Belošević