Adventski susret katoličkih novinara

Prigodni nagovor s temom „Radosna vijest u doba lažnih vijesti” održao je duhovnik Društva fra Darko Tepert

Adventski susret katoličkih novinara u organizaciji Hrvatskoga društva katoličkih novinara (HDKN) održan je u subotu 16. prosinca 2017. u kapucinskom samostanu sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi. Članovima HDKN-a pridružio se provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčević, koji je novinare ohrabrio u njihovu djelovanju. „Kakva se vijest širi, takvo se stvara društvo. Ako se šire vedre, radosne vijesti stvara se ljepše društvo. Mi, kršćani, moramo primjećivati ono dobro, pa je stoga i na vama odgovoran zadatak”, rekao je Šarčević.

Susret HDKN advent 2017.

Prigodni nagovor s temom „Radosna vijest u doba lažnih vijesti” održao je duhovnik Društva dr. fra Darko Tepert, OFM.

Kako izvješćuje IKA, uvodno je pojasnio samu definiciju ‘lažna vijest’ a potom je dr. Tepert naglasio kako i u Bibliji nalazimo „lažne vijesti”. Tako se prva lažna vijest pojavljuje već kod izvještaja o stvaranju svijeta i čovjeka. Naime, ondje se pojavljuje zmija koja iskrivljuje Božju zapovijed. „Bog je ljudima bio odredio da sa svih stabla u edenskom vrtu smiju jesti, ali je dodao: ‘Sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo!’ To je bila jedina zabrana. Zmija, pak razgovarajući sa ženom kaže: ‘Zar vam je Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?'”. Tepert je pojasnio kako na taj način zmija kroz formu pitanja podmeće krivu pretpostavku. „Postupak je dvostruko lažan. Forma pitanja lažno daje dojam da zmija ne zna što je Bog zabranio, a sadržaj podmeće zabranu koja nije postojala, premda sliči onoj stvarnoj zabrani”. Podsjetio je kako se sličan oblik lažne vijesti može naći u djelovanju lažnih proroka u Starom zavjetu. U tom je kontekstu Tepert istaknuo kako se „nositelji lažne vijesti obično služe brojnošću, ponavljanjem istih laži, te progonom, omalovažavanjem i izrugivanjem nositelja Božje vijesti”.

Nasuprot, pak, lažnoj vijesti, nalazi se radosna i „dok se lažne vijesti u Bibliji prikazuju kao da idu ususret čovjeku i njegovim potrebama, radosna vijest ostvaruje spasenje, izbavljenje i radost, premda njezini nositelji ili naslovnici nisu lišeni trpljenja”. Tepert je ukazao na više mjesta u Starome zavjetu gdje se pojavljuje izraz „radosna vijest”, poglavito u Knjizi proroka Izaije, a potom se usredotočio na Novi zavjet, gdje govor o radosnoj vijesti započinje s početkom Isusova javnog djelovanja. Podsjećajući na pojedine retke evanđelja naglasio je kako je „radosna vijest univerzalnoga karaktera. Namijenjena je svime i prema svima jednakoga sadržaja, premda se ponekad forma može razlikovati. Zato i imamo četiri evanđelja”.

U kontekstu teme na kraju je dr. Tepert istaknuo kako i naše vrijeme koje je obilježeno „lažnim vijestima” ne razlikuje se od prethodnih vremena, pa ni od starozavjetnog i novozavjetnog razdoblja. No, „razlika je možda samo u dostupnosti i raširenosti lažnih vijesti, no prednostima kojima se služe lažne vijesti može se služiti i radosna vijest”. Katoličkim novinarima je u tom duhu posebno posvijestio kako valja imati na umu da je radosna vijest uvijek obilježena dosljednošću i univerzalnošću, da nastaje i da se provjerava u zajedništvu Crkve, te da ne zarobljava, već oslobađa čovjeka.

Susret je zaključen zajedničkim ručkom sa samostanskom kapucinskom zajednicom, u ime koje je gvardijan fra Juro Šimić zahvalio katoličkim novinarima na njihovom djelovanju, ali i na drugom susretu koji su priredili u tome samostanu.

Članovi HDKN-a i ove su godine dali prilog u hrani i higijenskim potrepštinama za siromašne o kojima brine župni Caritas.