HDKN - na nove web stranice

HRVATSKO DRUŠTVO KATOLIČKIH NOVINARA

CROATIAN ASSOCIATION OF CATHOLIC JOURNALISTS

KROATISCHER VEREIN KATHOLISCHER JOURNALISTEN

ASSOCIATION CROATE DES JOURNALISTES CATHOLIQUES

ASSOCIAZIONE CROATA DEI GIORNALISTI CATTOLICI

Izdvojeno

SHKM u Dubrovniku

Susret Hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku
Susret Hrvatske katoličke mladeži održan je u Dubrovniku, 26.-27. travnja 2014., pod geslom: "Na slobodu pozvani!"
www.mladi-dbk.com

Naš novi Blaženik

Don Miroslav Bulešić, mučenik
http://miroslavbulesic.hr

Članstvo u HDKN-u

Član Hrvatskoga društva katoličkih novinara (HDKN) može biti član Katoličke Crkve koji sudjeluje u javnim glasilima (medijima) pisanjem, priređivanjem radijskih ili televizijskih emisija, crtežima, fotografijom, uređivanjem,izdavanjem glasila ili znanstvenim istraživanjem javnoga komuniciranja.

(Statut HDKN, članak 8.)

Ako ispunjavate gore navedene uvjete i želite postati članom HDKN, javite nam se! Ispunite web obrazac i mi ćemo vas kontaktirati. Hvala!

cc

   Google pretraživanje   

cc
 

Ovo su stare web stranice

Poštovani, ovo su naše stare web stranice koje više nećemo dopunjavati. Molimo vas da posjetite našu početnu web stranicu (www.hdkn.hr) da biste pogledali najnovije vijesti i novosti.

Ovu nekadašnju početnu stranicu zamijenili smo novom, koja je prilagođena pregledavanju s uređaja različitih širina ekrana - poput mobitela ili tableta.

Hvala vam na razumijevanju!

Hrvatski iseljenički kongres

Iseljenički kongresPrvi znanstveni skup koji će istaknuti i povezati zajedničke teme iseljene i domovinske Hrvatske, pod nazivom Hrvatski iseljenički kongres, održat će se u Zagrebu od 23. do 26. lipnja 2014.
Kongres je zamišljen kao četverodnevni susret Hrvata iz domovine i iseljeništva na više razina, kao prilika za međusobno upoznavanje i umrežavanje na svim područjima društvenoga života, ali i kao događaj na kojem bi se potaknulo pronalaženje odgovora na goruća pitanja izvandomovinske Hrvatske i iznijela zajednička rezolucija o budućem odnosu domovine prema svojim iseljenicima.
Na kongresu će izlagati oko 130 sudionika (vidi sažetke), među kojima su brojni uglednici iz javnog i crkvenog života u domovini, znanstvenici, gospodarstvenici i dušobrižnici iz inozemstva, ali i mnogi drugi koji mogu dati svoj doprinos analizi i raspravi o brojnim temama važnima za hrvatsko iseljeništvo. Na skupu se hrvatskom iseljeništvu kani dati uloga subjekta unutar hrvatskog nacionalnog korpusa te se o hrvatskoj dijaspori raspravljati kao o jednom od važnih hrvatskih nacionalnih interesa.
Svi novinari zainteresirani za praćenje kongresa za akreditacije se trebaju javiti na inozemnapastva@gmail.com najkasnije do nedjelje 22. 6. 2014.

Komunicirati kršćansku obitelj

GlasnogovorniciU glavnom portugalskom gradu Lisabonu, od 11. do 14. lipnja 2014. održan je redovan godišnji Susret glasnogovornika i osoba zaduženih za medije europskih biskupskih konferencija. Na susretu su sudjelovao oko 50 osoba među kojima i generalni tajnik i glasnogovornik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević. Nakon Susreta Tiskovni ured Vijeća europskih biskupskih konferencija uputio je Priopćenje za javnost pod naslovom: Komunicirati kršćansku obitelj: neiscrpni izvor novoga života.

Dujmović o hrvatskim medijima

Tihomir DujmovićHrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika
poziva na predavanje
"Hrvatski mediji: jučer, danas, sutra"
gost predavač: Tihomir Dujmović, dipl. pravnik
Predavanje će se održati u četvrtak 19. lipnja u 20.30 sati u Zagrebu, u Palmotićevoj 31 (dvorišna zgrada), u okviru redovite mjesečne tribine Društva.

Spremni za dobro!

Spremni za dobro!Nacionalna humanitarna akcija "Spremni za dobro!" Hrvatskog Caritasa
Ciljevi akcije "Spremni za dobro!" trojaki su:
- pomoći učenicima iz siromašnih obitelji koji neće biti obuhvaćeni drugim mehanizmima potpore;
- razvijati svijest o odgovornosti za stvoreno, osobito u djece i mladih;
- mobilizirati zajednicu oko dobra, snažiti zajedništvo, solidarnost i vjeru da zajedno možemo biti nositelji promjena nabolje, napose za najranjivije društvene skupine.
Akcija će diljem Hrvatske trajati od 10. do 30. lipnja.

Papa za Dan medija

Poruka za Dan medijaKomunikacija u službi istinske kulture susreta, tema je Poruke pape Franje za 48. svjetski dan sredstava društvene komunikacije. U svijetu sve veće i brže povezanosti, postoje i brojne podjele. "U tome svijetu, mediji nam mogu pomoći osjetiti se bliže jedni drugima i stvoriti novi osjećaj jedinstva ljudske obitelji koji potiče na solidarnost i ozbiljno zauzimanje za dostojanstveniji život. Dobra komunikacija nam pomaže da se sve više jedni drugima približimo i bolje se međusobno upoznamo, da budemo više ujedinjeni.

cc

Najave

cc

 
Svećeničko ređenje člana HDKN-a
Fr. Dominik Kristijan Gerbic
, OP, član Društva, polaganjem ruku mons. Mije Gorskog, pomoćnog biskupa zagrebačkog, bit će zaređen za svećenika u četvrtak, na spomen Zaštite Bl. Dj. Marije nad cijelim Redom braće propovjednika, 8. svibnja 2014. u 18:30 sati, u crkvi Kraljice svete krunice u Zagrebu.

Treća iz ovogodišnjeg ciklusa tribina "Jedinstvo u različitosti" održat će se u četvrtak, 16. siječnja u 19,30 sati s temom "Mediji - vrata istine i vjere" u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a.

Na tribini će o spomenutoj temi govoriti: Tanja Popec, Suzana Vrhovski Peran i o. Ike Mandurić, DI.

Dani udruga i pokreta Zagrebačke nadbiskupije
26. i 29. svibnja
Dani pokreta i udrugaSubota, 26. svibnja
10-13 sati: Trg bana Josipa Jelačića, štandovi
10-13 sati: klanjanje, kapela Ranjenog Isusa (neboder)
18 sati: zagrebačka katedrala Misno slavlje
- predvoditelj pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško
Po završetku mise Duhovsko bdijenje
Utorak, 29. svibnja
19 sati dvorana Vijenac, Kaptol 29a
Susret članova udruga i pokreta Zagrebačke nadbiskupije sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem

Salon fotografije4. Salon vjerske fotografije "Žena majka i vjera"
Molvarski likovni krug i župa Uznesenja BDM - Molve objavili su natječaj za 4. salon vjerske fotografije pod nazivom "Žena majka i vjera". Pravo sudjelovanja na izložbi imaju fotografi amateri, profesionalci, samostalni autori ili članovi foto-klubova iz Hrvatske i inozemstva.
Svaki autor može sudjelovati na natječaju s najviše 4 pojedinačne fotografije u crno bijeloj ili kolor tehnici za svaku temu, ukupno 8 fotografija. Fotografije izlagane na prijašnjim Salonima kao i fotografije koje ne odgovaraju zadanim temama, te fotografije neodgovarajuće kvalitete neće se žirirati.
Zadani format fotografija je JPG 300x200 mm – 300 dpi.
Propozicije i prijavnicu moguće je preuzeti na mrežnoj stranici župe Molve: www.zupa-molve.com.
Kotizacija za sudjelovanje na 4. salonu vjerske fotografije iznosi 50 kn, a šalje se zajedno s fotografijama na CD/DVD-u i prijavnicom. CD/DVD se ne vraća autoru. Fotografije za izložbu odabire Ocjenjivački sud Salona, koji broji najmanje 3 člana. Ocjenjivački sud će dodijeliti prvu, druge i treće nagrade te do tri pohvale za pojedinačne fotografije u svakoj temi. Objava rezultata bit ne na mrežnim stranicama župe Molve 30. rujna 2014.
Natječaj je otvoren do 15. rujna 2014. Otvorenje izložbe je 10. listopada 2014. godine u galeriji Molvarskog likovnog kruga.

cc

Obljetnice

cc

2012.

4. 10. 2012. - 3. 10. 2013.
Godina zlatnog jubileja Glasa Koncila

120 godina "Glasnika Srca Isusova i Marijina"
(prvi broj izašao u siječnju, 1892.)

15 godina Radio Marije (početak emitiranja 22. veljače 1997.)
Radio Marija

20 godina emisije HRT "Mir i dobro" (početak emitiranja 23. veljače 1992.)
"Mir i dobro" - HRT-ova emisija "Mir i dobro"

50 godina Veritasa, Glasnika sv. Antuna Padovanskoga
(prvi broj izašao o Uskrsu, 1962.)
Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga

15 godina Hrvatskoga katoličkog radija
(početak emitiranja 17. svibnja 1997.)
HKR

15 godina Radiopostaje "Mir" Međugorje
(25.studenoga 1997.)
"Mir" Međugorje

cc

Preporučamo

cc

 
DA ŽIVOT IMAJU - ur. i vod: Davor Trbušić
tema: Hrvatska medijska scena
gošća: Suzana Peran, glavna urednica Informativne katoličke agencije i dopredsjednica HDKN-a
[Emisija više nije dostupna]

Misije u gradovimaNova evangelizacija
Misije u gradovima

Saznajte više na stranicama Zagrebačke nadbiskupije

Produžen rok za dostavu fotografija za 1. salon vjerske fotografije "Ženamajka i vjera"
Posljednji dan prijema fotografija je nedjelja, 4. rujna. Žiriranjefotografija bit će 6. rujna, a objava rezultata 8. rujna. Otvorenje izložbebit će 9. listopada, a povrat radova do 31. siječnja 2012. godine.
Prijavnica i informacije o natječaju mogu se naći na mrežnoj stranici župe Molve, ili se može kontaktirati organizatora putemelektroničke pošte: zvonko.istvan@kc.t-com.hr

Festival komunikacije - Padova, 3-8. lipnja 2011.

P. Božidar Nagy, priredio je i uredio knjigu: Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima. P. Nagy ujedno je i član HDKN-a. Iskrene čestitke!
Predstavljanje knjige bilo je već na Radio Mariji 16. travnja 2011. [Snimka više nije dostupna].

Andreas Englisch: Ivan Pavao II. Tajna Karola Wojtyle
Knjiga u izdanju KS-a

Svjetlo svijeta
Papa, Crkva i znakovi vremena.
Razgovor s novinarom Peterom Seewaldom
Knjiga u izdanju Verbuma

Celestin Tomić: Moć pisane riječi
Blaženi Alojzije Stepinac i katolički mediji
Knjiga u izdanju Glasa Koncila

cc

Zanimljivosti

cc

 
Fr. Anto Gavrić, svećenik, dominikanac, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, doktor znanosti, filozof, profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, promicatelj kauze za proglašenje svetim bl. Augustina Kažotića - član HDKN.

Prvi put Crkva je jedan novinski članak uvrstila u molitvu Časoslova. Radi se o tekstu bl. Manuela Lozano Garridoa, zvanog Lolo (1920.-1971.), novinara koji je bio slijep i gotovo posve nepokretan, ali pun snage i duha koji dolazi od Boga.

Papa - video

Papa Ivan Pavao II. pjeva